moș nicolae

Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc mâine pe Sfântul Nicolae

În noaptea de 18 decembrie spre 19 decembrie, se spune că Moș Nicolae vine pe la geamurile copiilor. Acesta aduce cadouri celor care au fost cuminți și îi pedepsește cu o vărguță în papuci pe cei care au fost mai răi tot anul. Află ce tradiții și obiceiuri mai sunt de Sfântul Nicolae.

 

Potrivit tradiției populare, în ajun de Sfântului Nicolae se pun crenguțe de pomi fructiferi în apă, lângă icoane, în așteptarea înfloririi lor până la Anul Nou. Se crede că tipul crenguței care înflorește prevestește abundența recoltei de fructe în anul următor.

În mediul rural, tradiția cere ca în ziua de Sfântul Nicolae, tinerii să se organizeze în grupuri și să aleagă locul unde vor repeta colindele pentru Crăciun și Anul Nou.

Se spune că în această zi nu se oferă cadouri precum obiecte ascuțite, de culoare neagră, cravate, produse de machiaj sau bijuterii, acestea aducând ghinion.

Este recomand să se ofere figurine de turtă dulce sau nuci, considerate simboluri ale longevității. De asemenea, pe 19 decembrie, se obișnuiește să se ofere dulciuri, covrigi, fructe sau pungi cu grâu sau orez, simbolizând prosperitatea.

Conform credinței populare, în noaptea de 18 spre 19 decembrie, se spune că cerurile se deschid, permițând muritorilor să-l zărească pe Sfântul Nicolae lângă Dumnezeu.

Legenda lui Moș Nicolae, răspândită global, a primit particularități specifice în fiecare țară. În Europa, din secolul al XII-lea, ziua lui Sfântul Nicolae a devenit momentul oferirii de daruri și a acțiunilor caritabile.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media