Concursul național „Vinul Moldovei”. Află ce vinuri au obținut Marea Medalie de Aur!

8 vinuri din țară au primit Marea Medalie de Aur în cadrul concursului național „Vinul Moldovei”. Au fost înscrise 307 mostre de vinuri, de la 60 vinării din țară.

 

30 de experți internaționali și locali au evaluat vinurile înscrise la cea de-a doua ediție a competiției. După centralizarea rezultatelor, vinurile evaluate au fost apreciate cu 92 de medalii, dintre care 6 vinuri au obținut Media de Argint, 80 – Media de Aur și, respectiv, 6 – Marea Medalie de Aur.

Vinurile care au fost apreciate cu 89 de puncte se califică pentru Medalia de Aur, iar cele care au acumulat 93 de puncte și mai mult sunt apreciate cu Marea Medalie de Aur.

Astfel, vinurile care s-au calificat pentru Marea Medalie de Aur sunt:

  • „Roșu de Purcari” (2018) de la Purcari Winery
  • „Negru de Purcari Vintage” (2017) de la Purcari Winery
  • „Feteasca Neagră” (2019) de la Castel Mimi
  • „Aurore Feteasca Neagră-Tempranillo” (2020) de la Fautor Winery
  • „Carpe Diem Bad Boys” (2019) de la Casa Vinicola Luca și
  • „Negru de Purcari Vintage” (2011) de la Purcari Winery.

 

Vinăriile vor primi premiile în cadrul ediției de iarnă a „Vernisajului Vinului”, eveniment ce se va desfășura pe 15 decembrie. Participanții vor putea degusta și evalua vinurile selectate pentru topul competiției, în baza punctajelor acumulate.

În cadrul concursului au fost evaluate vinuri produse din soiuri autohtone precum Fetească Albă, Fetească Regală, Rară Neagră și Fetească Neagră, din soiuri noi de selecție moldovenească, precum Viorica, Legenda, Alb de Onițcani și Riton. De asemenea, experții străini au evaluat vinuri obținute prin asamblarea soiurilor indigene cu cele europene, dar și băuturi spirtoase de origine vitivinicolă.

Cea de-a doua ediție a Concursului național „Vinul Moldovei” s-a desfășurat în data de 9 și 10 noiembrie 2023. Evenimentul a fost organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), cu suportul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), cu suportul partenerului strategic USAID Moldova, prin Proiectul de Competitivitate și Reziliență Rurală (RCRA).

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA