Curtea de Apel Chișinău a rămas peste noapte cu doar jumătate dintre judecătorii aflați în funcție. Asta după ce Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat demisia celor 20 de judecători de la această instanță, care au cerut să fie eliberați din funcție înainte de a fi supuși evaluării externe a integrității etice și financiare de către Comisia Vetting. Majoritatea magistraților și-au argumentat decizia cu motive personale, iar de-a lungul timpului au fost vizați în scandaluri legate de dosare penale, corupție, imobile și automobile de lux nedeclarate, precum și decizii controversate, unele dintre care au determinat condamnarea Moldovei la CEDO. Întrebat de ONE TV cum comentează informațiile vehiculate în culoarele justiției, potrivit cărora unii dintre magistrații demisionari nu sunt integri și că ar fi vândut unele decizii de judecată contra unor sume mari de bani înainte de a pleca din sistem, președintele CSM Sergiu Caraman a declarat că nu a auzit despre astfel de cazuri.
”Eu n-am auzit așa informații, nu am văzut așa informații să circule, în fine, nu cunosc despre ceea ce vorbiți dumneavoastră și nu știu cum să vă răspund la aceasta întrebare”, spune Sergiu Caraman, președintele CSM.
În lista magistraților care și-au dat demisia și au reușit să plece onorabil din sistemul judecătoresc înainte să fie evaluați de Comisia Vetting se numără cele trei judecătoare care, anul trecut, au anulat decizia Comisiei Situații Excepționale prin care a fost exclus din cursa electorală Partidul Șansă, afiliat grupării criminale condusă de Ilan Șor. Este vorba despre Veronica Negru, Ina Dutca și Ecaterina Palanciuc.
De asemenea, printre judecătorii care s-au grăbit să plece este Eugeniu Clim, care împreună cu alți trei judecători, a intrat în vizorul procurorilor pentru că ar fi pronunțat decizii și încheieri contrar legii în 2009, însă urmărirea peală a fost încetată și clasată în 2014, pe motiv că CSM a refuzat să-i ridice imunitatea.
Printre magistrații care au plecat din sistem se numără și Liubovi Brînza care a fost suspendată din funcție în 2018 și a fost cercetată penal într-un dosar de corupție. Ulterior, ea a fost achitată și a revenit în funcția de judecător anul trecut.
Un alt judecător din listă este Vitalie Cotorobai, care a fost acţionat în judecată de stat și i s-a solicitat să achite suma de 20 de mii de euro pentru că, din cauza unei decizii pe care ar fi emis-o, Moldova a pierdut un dosar la CtEDO. Însă demersul Ministerului Justiției a fost respins de instanțele de judecată.
O altă magistrată care și-a dat demisia este Nelea Budăi, care, potrivit Centrului de Resurse Juridice, este responsabilă de cel puțin 12 cauze pierdute de Republica Moldova la CEDO.
De asemenea, și-a dat demisia și magistrata Nina Cernat, membru al CSM, care a fost anterior în vizorul unui scandal privind nedeclararea casei de lux în care locuia, dar care aparținea în acte soacrei sale, în vârstă de 80 de ani.
Prezentă la ședință, Cernat s-a plâns că pe parcursul celor 34 de ani de activitate în justiție „a fost permanent atacată” pentru expunerile sale „de unele grupări din sistemul judecătoresc”.
La ședința CSM a mai fost prezent și judecătorul demisionar Sergiu Arnăut, care a cerut să fie eliberat din funcție în legătură cu atingerea plafonului de vârstă de 65 de ani. El a mai cerut să-i fie acordat titlul onorific de „veteran al sistemului judiciar”, însă CSM a amânat această chestiune, iar membrul CSM Ion Guzun a atras atenția că un astfel de titlu nu poate fi acordat unui magistrat care a fost suspendat din funcție timp de șase ani, în legătură cu cercetarea sa penală. Arnăut a revenit în funcție anul trecut, după ce a fost achitat în dosarul în care era acuzat de trafic de influență și corupere pasivă. Chiar și așa el susține că ar fi acceptat să fie evaluat de Comisia Vetting dacă nu ar fi existat limita de vârstă și spune că nu știe de ce fug colegii săi de această evaluare.
”Să fiu sincer, nu am discutat cu colegii referitor la aceasta problemă, să refere la fiecare persoana aparte, decide fiecare persoană, eu am decis soarta mea în temeiul legei. Și decizie, nu pot să dau apreciere, pentru că asta-i decizie fiecărui persoanei în parte”, spune Arnăut..
Pentru a soluționa criza magistraților de la Curtea de Apel Chișinău, Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat un concurs pentru suplimentarea funcțiilor vacante. O altă soluție este transferarea magistraților din alte curți și judecătorii.
”Evident că, după cum am spus și anterior, CSM gestionează situația și pentru a nu admite un blocaj pentru ca nu să fie admisă o activitatea dificitară la Curtea de Apel Chișinău, o să fie transferați judecători de la prima instanța la curtea de apel Chișinău, la fel am anunțat un concurs pentru suplinirea funcțiilor vacante de judecători la Curtea de apel Chișinău”, a spus șeful CSM.
De asemenea, CSM a aprobat și demisia unui judecător de la Curtea de Apel Cahul, care a atins limita de vârstă.