Chișinăul rămâne, din nou, fără buget aprobat. După patru luni de pauză, consilierii municipali au revenit în sala CMC însă ședința s-a transformat rapid într-o nouă rundă de replici și acuzații. Astfel, cel mai important punct de pe ordinea de zi, adoptarea bugetului Capitalei, a fost amânat. Între timp, Chișinăul funcționează în continuare pe un buget provizoriu, deși legea prevede că documentul trebuia adoptat până pe 10 decembrie.
Bugetul municipiului riscă să repete soarta celui din anul trecut, votat abia la sfârșitul lunii iulie 2024, după mai multe încercări eșuate, dispute, acuzații reciproce și o întârziere de șapte luni.
Aleșii PAS din CMC spun că vor vota bugetul Capitalei doar dacă vor fi incluse propunerile fracțiunii. Ei cer alocarea a peste 190 de milioane de lei în plus, pentru extinderea grupelor cu program prelungit, angajarea asistenților personali pentru persoanele cu dizabilități și acordarea compensațiilor la încălzire.
”Colegii mei au atenționat că Guvernul a alocat o sută de milioane de lei pentru cantine, respectiv, considerăm că este esențial ca bugetul să fie adoptat cât mai rapid ca școlile să poată accesa acestea fonduri. Anul trecut noi am avut situații în care bugetele nu puteau fi alocate, pentru că a fost votat foarte târziu, banii nu s-au cheltuit și trebuia pe ultima sută de metri să facem careva schimbări în consiliu”, Anetta Dabija, consilier fracțiunea PAS în CMC.
Consilierii PSRM califică bugetul drept populist și spun că acesta nu răspunde nevoilor reale ale chișinăuienilor. Printre lacunele semnalate de socialiști se numără absența fondurilor bugetare pentru construirea unei noi stații de pompare și modernizarea stațiilor de transformare din parcul de troleibuze.
”E foarte greu să refuzi unele concerte, de exemplu, la Barcelona sau oriunde ar fi fost ele. Este foarte dificil să redistribuim bugetul. Aici e vorba de consens. Este necesar să existe înțelepciune politică pentru a ajunge la un acord cu toate facțiunile și a pune în aplicare aceste propuneri ale fiecărei facțiuni. Acest lucru a devenit mult mai dificil de făcut de când Primăria a început să se implice în politică”, Alexandr Odințov, vicepreședinte fracțiunea PSRM în CMC.
Consilierii fracțiunii MAN au participat de această dată la ședință, deși anterior au boicotat reuniunile convocate de PAS. Ei spun că sunt deschiși să asculte propunerile opoziției și să ajungă la un consens.
”De fiecare dată a fost că e populist, că nu e în interesul cetățenilor și etc, dar de fiecare dată bugetul a fost contrariu, a fost pentru oameni, pentru grădinițe, pentru infrastructură, spații verzi, în final, toți care spuneau, se adeverea că sunt doar niște populisme și show-uri pentru a face circ din această ședință”, Grigore Bejenaru, vicepreședinte fracțiunea MAN în CMC.
La ședință a fost prezent și primarul general, Ion Ceban. El a spus că proiectul bugetului era gata pentru vot încă din luna decembrie, însă consilierii au politizat subiectul.
”Ceea ce se întâmplă astăzi este răspuns la solicitarea Guvernului de a include fie și în an electoral acelea 100 de mln de lei pentru instituțiile de învățământ pentru că până acum n-a fost oferit absolut niciun bănuț”, Ion Ceban, edilul Capitalei.
Ultima ședință a Consiliului Municipal Chișinău a avut loc pe 28 ianuarie, când 26 de consilieri din PAS, PSRM și Platforma DA au votat unanim eliminarea taxei de salubrizare. Atunci, fracțiunea MAN a părăsit sala, iar ședința nu a mai continuat, ceea ce a blocat procesul de aprobare a bugetului. Ulterior, PAS a încercat fără succes să asigure cvorumul necesar. Capitala funcționează de cinci luni pe baza unui buget provizoriu.