Profimedia Images

Cel mai mare aisberg din lume s-a pus în mișcare după trei decenii

Aisbergul A23a, cel mai mare din lume, a început să se deplaseze după peste 30 de ani. Desprins de coasta Antarcticii în 1986, acesta a rămas blocat în Marea Weddell, transformându-se într-o imensă insulă de gheață.

 

Cu o suprafață de aproape 4.000 de kilometri pătrați și o grosime de circa 400 de metri, aisbergul a plutit în derivă în ultimul an și este acum pe cale să se extindă dincolo de apele Antarcticii. A23a, un adevărat colos care impresionează, a fost parte dintr-o explozie masivă de aisberguri de pe Platoul de gheață Filchner de pe Continentul Alb. La acea vreme, acesta găzduia o stație de cercetare sovietică, fapt care arată cât de mult timp a trecut de când a avut loc desprinderea sa. Moscova a trimis o misiune pentru a îndepărta echipamentele de la baza Druzhnaya 1, temându-se că acestea se vor pierde, scrie Digi24

Influențat de vânturi puternice și curenți oceanici, aisbergul A23a a început să se deplaseze recent, trecând acum pe lângă capătul nordic al Peninsulei Antarctice. A23a, ca majoritatea aisbergurilor din zona Weddell, este pe cale să fie prins în curentul circumpolar antarctic, care probabil îl va duce spre sudul Oceanului Atlantic. Această traiectorie este cunoscută drept „aleea aisbergurilor”, utilizată și de faimosul explorator Sir Ernest Shackleton în 1916 pentru a evada din Antarctica. Shackleton a navigat spre Georgia de Sud folosind aceeași direcție de curent și vânt.

Pe această insulă apar adesea aisberguri mari, care tind să rămână ancorate în platoul continental relativ puțin adânc al Teritoriului Britanic de peste Mări.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media