CEC: În luna martie vor avea loc alegeri parțiale în unele localități din țară

În trei localități din sudul țării, la 3 martie 2024 se vor desfășura alegeri parțiale. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de către Comisia Electorală Centrală în cadrul ședinței din 8 noiembrie.

Mai exat, este vorba de comuna Cealîc, raionul Taraclia, și satele Chioselia Rusă și Cotovscoe.

Precum explică reprezentanții CEC, în aceste localități, în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023, a fost înregistrat doar câte un singur concurent electoral pentru funcția de primar sau cea de consilier local desemnați doar de Partidul Politic „ȘANSĂ”.  Ulterior, prin dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale, a fost dispusă anularea înregistrării candidaților desemnați de către acest partid politic.

În conformitate cu prevederile legislației electorale, alegerile parțiale se organizează în condițiile în care, în urma alegerilor locale generale, nu au fost aleși primarii sau numărul stabilit de consilieri într-o singură sau în mai multe circumscripții electorale”, precizează CEC.

Astfel, alegerile parțiale vor avea loc pentru o nouă componență a Consiliului comunal Cealîc, raionul Taraclia, și funcția de primar al satului Chioselia Rusă și satului Cotovscoe din Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia.

Totodată, CEC aduce la cunoștință că, la 19 noiembrie, cetățenii din 273 localități din țară vor merge din nou la vot, pentru a participa la cele de-al doilea tur al alegerilor locale generale.

Hotărârea a fost luată de Comisia Electorală Centrală (CEC) în contextul în care, din primul tur al alegerilor locale generale din 5 noiembrie, niciun candidat pentru funcția de primar în aceste localități nu a întrunit mai mult de jumătate din numărul de voturi exprimate.

Precum precizează CEC, votarea în cel de-al doilea tur se va efectua în baza acelorași liste electorale utilizate la primul tur și conform condițiilor speciale pentru exercitarea dreptului de vot la alegerile locale generale din 5 noiembrie.

Candidații vor fi înscriși în buletinul de vot în ordinea descrescătoare a numărului de voturi acumulate în primul tur de scrutin.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media