Ce soluții are CSM pentru criza creată în urma valului de demisii de la Curtea de Apel Chișinău

Posturile vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție și la Curtea de Apel Chișinău trebuie suplinite urgent fie  prin  desfășurarea concursului, fie prin transfer temporar sau permanent în instanțele de apel. Aceasta este una dintre soluțiile propuse de președinții interimari ai Curții Supreme de Justiție și ai Curții de Apel Chișinău.

În contextul, situației create după demisia unui număr mare de judecători ai Curții de Apel Chișinău,  Consiliul Superior al Magistraturii a organizat o întrevedere online cu președinții interimari ai CSJ și ai curților de apel pentru a identificate soluții rapide pentru evitarea tergiversării examinării  cauzelor aflate pe rolul instanței de apel și respectării accesului cetățenilor la justiție.

În cadrul ședinței, membrii CSM au constatat necesitatea anunțării unor noi concursuri pentru selecția unor judecători pentru transferul temporar sau permanent la curțile de apel.

Se impune anunțarea unor noi concursuri, au menționat membrii CSM, fapt ce se va produce în termene restrânse.

O altă soluție identificată în cadrul întrunirii a fost abordarea, în cadrul grupurilor de lucru, a definitivării propunerilor de modificare a cadrului legal și celui conex de procedură.

Amintim că la data de 7 mai Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat 20 de cereri de demisie depuse de judecătorii de la Curtea de Apel Chișinău și o cerere din partea unui magistrat de la Cahul.

S-a întâmplat după ce Comisia Vetting a anunțat că începe evaluarea curților de apel, iar prima în listă era inclusă Curtea de Apel Chișinău.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media