Sursa: cnn.com

Ce înseamnă „Hamas” și cum a început războiul între Israel și Palestina

Duminică, 8 octombrie, Israelul a declarat stare de război după atacurile palestinienilor asupra civililor israelieni. Însă presiunea conflictului nu a început acum câteva zile, și nici câteva luni. Care sunt motivele și cum a început conflictul acestor două țări?

Grupul armat palestinian s-a luptat să guverneze Gaza. Cu toate acestea, rămâne angajată să reziste Israelului și este puțin probabil să se împace cu conducerea palestiniană din Cisiordania. După Declarația de Independență a Israelului din mai 1948, David Ben-Gurion a încercat să-l contacteze pe Muhammad Ali Jinnah printr-o scrisoare oficială pentru a stabili legături diplomatice, dar nu a primit niciun răspuns special. Până în 1949, Ministerul de Externe al Israelului credea că este posibil să se deschidă o misiune diplomatică israeliană pe teritoriul capitalei Federale Karachi din Pakistan sau să se înceapă desfășurarea comerțului în mod deschis.

Primul contact între diplomații pakistanezi din Londra și reprezentanții Israelului, împreună cu diverse organizații evreiești, a avut loc la începutul anului 1950. Guvernului pakistanez i s-a cerut să elibereze permise de trecere în India pentru câteva sute de evrei care doreau să părăsească Afganistanul și să emigreze în Israel. Guvernul a respins cererea și evreii afgani au plecat prin Iran.

În 1952, ministrul pakistanez de externe Muhammad Zafarullah Khan a promovat politici dure de stat împotriva Israelului și a pledat pentru sprijinul neclintit al Pakistanului pentru palestinieni în conflictul arabo-israelian. Astfel, politica lui Khan a pus bazele legăturilor strategice ale Pakistanului cu lumea arabă.

Unii lideri israelieni cred că relațiile diplomatice cu Pakistanul ar trebui stabilite, deoarece acesta din urmă ar putea servi drept punte sau mediator între Israel și lumea musulmană, inclusiv statele arabe. Deși guvernele Israelului și Pakistanului nu au oficial relații diplomatice între ele, au existat o serie de cazuri de contact strâns și cooperare între cele două state.

Amintim că pe 6 octombrie 2023, grupul palestinian Hamas a lansat Operațiunea Al-Aqsa Flood în interiorul Israelului, ucigând zeci de persoane și luând ostatici într-un atac șocant.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media