Beneficii pentru fermieri. Vasile Șarban, despre deciziile Comisiei pentru soluționarea problemelor agricultorilor

Până în prezent, Comisia pentru analiza problemelor invocate de către fermieri în cadrul protestelor din luna noiembrie a identificat 121 de agenți economici din partea asociațiilor care s-ar confrunta cu probleme în realizarea obligațiunilor contractuale cu creditorii. Despre aceasta a anunțat secretarul de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Vasile Șarban.

Oficiliul a explicat că prin noțiunea de „creditori”, se au în vedere băncile comerciale, instituțiile non-bancare și furnizorii de inputuri.

Toate informațiile vor fi puse la dispoziția creditorilor pentru examinare, dar în continuare asta rămâne prerogativa acestora, deoarece Ministerul Agriculturii, ca și orice altă entitate, nu poate interveni în relația contractuală dintre doi agenți economici. La următoarea ședință, creditorii, cei care vor primi informații despre agenții economici, vor veni cu soluții clare despre cum putem să intervenim pentru a nu înrăutăți situația producătorilor agricoli”, a explicat Vasile Șarban.

Totodată, acesta susține că MAIA a solicitat Direcțiilor agricole raionale din sudul țării pentru să prezinte o informație mai amplă despre numărul de producători agricoli, suprafața afectată de seceta anului 2023, culturile afectate și nivelul de daună a acestora.

În acest sens, reprezentanții MAIA au efectuat vizite în raioanele Cahul și Căușeni, unde s-au ântâlnit cu  producătorii agricoli din cele mai afectate de secetă zone ale republicii.

Am discutat cu fermierii nevoile lor, posibilitățile Ministerului, despre pașii care vor urma ca să diminuăm impactul secetei. I-am anunțat pe producători că vor beneficia și de rambursarea taxei pe valoare adăugată, care, pe dat de 27 decembrie, va fi aprobat avizul Guvernului privind inițiativa legislativă, iar pe 28 va fi aprobat de Parlament în două lecturi”, a precizat secretarul de stat al MAIA.

În aceeși ordine de idei, demnitarul anunță că au fost analizate și deciziile Comisiei pentru Situații Excepționale, în vederea identificării principalelor aspecte prevăzute în aceste decizii.

Deja am elaborat propuneri de modificare la actele legislative ca să intre în normalitate aceste decizii și am identificat trei aspecte principale. Prin acestea vom menține: 1 -licențierea importului unori categorii de cereale; 2 – coridoarele verzi pentru exportul producției ușor perisabile; 3- suplinirea listelor de produse social importante”, a conchis secretarul.

CITEȘTE ȘI: Vladimir Bolea: Va fi creat un grup de lucru pentru soluționarea problemelor cu care se confruntă agricultorii

CITEȘTE ȘI: La Ministerul Agriculturii deja funcționează Comisia pentru soluționarea problemelor agricultorilor

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media