Cine NU poate candida la alegeri? Codul Electoral, modificat

Parlamentul a aprobat modificări la Codul electoral. Se întâmplă după ce Curtea Constituțională a permis membrilor partidelor politice declarate neconstituționale să poată candida la funcții elective.

Modificările votat de deputați se referă la faptul că persoanele care, la data pronunțării hotărârii Înaltei Curți privind declararea neconstituționalității unui partid politic, dețineau calitatea de membru al organului executiv sau care ocupau funcții elective din partea partidului respectiv, nu vor putea fi alese în cadrul unor scrutine electorale.

Parlamentul a stabilit cine nu poate candida și a introdus în lege patru criterii.

E vorba de cei care au fost excluși dintr-un scrutin electoral anterior ca urmare a încălcării principiului finanțării transparente, iar acest fapt a fost reținut drept argument distinct la declararea neconstituționalității partidului politic.

Nu vor putea obține funcții elective nici persoanele bănuite, învinuite sau inculpate de săvârșirea unor infracțiuni care au fost menționate de către Curte ca argument în contextul declarării neconstituționalității partidului politic.

Al treilea criteriu ține de cei culpabili de comiterea unor fapte ce au dus la includerea acestor persoane în listele de sancțiuni internaționale ale unor organizații internaționale sau ale unor state.

Restricția dată durează o perioadă de 3 ani de la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității unui partid politic.

După adoptarea legii, Inspectoratul General al Poliției, Centrul Național Anticorupție, Serviciul de Informații și Securitate și Procuratura Generală de comun cu procuraturile specializate vor prezenta Comisiei Electorale Centrale informația cu privire la persoanele ce cad sub incidența criteriilor date, cu menționarea expresă a criteriului respectiv.

Iar Comisia Electorală Centrală va întocmi lista persoanelor ce cad sub incidența acestei noi restricții și o vor comunica instituțiilor electorale, care vor ține cont de aceasta în procesul aplicării restricției la înregistrarea concurenților electorali.

Legea de completare a Codului electoral mai prevede și remediul judiciar efectiv – posibilitatea contestării la Curtea de Apel Chișinău a deciziilor administrative prin care se vor aplica restricțiile respective.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media