Coaja fructelor citrice poate conține pesticide care este un risc pentru sănătatea umană. În context, cetățenii sunt îndemnați să evite consumul, în cantități mari, a cojilor de citrice, atât la prepararea băuturilor – ceai, limonade, vin fiert – cât și a deserturilor – prăjituri, cozonac sau gemuri.
„Coaja acestor fructe poate conține urme (cantități mici) de pesticide autorizate precum tiabendazolul și imazalilul, scopul fiind combaterea bolilor cauzate de mucegaiuri sau bacterii. Totuși, consumul cu regularitate a cojii poate prezenta risc pentru sănătatea umană”, atenționează Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.
Apelul vine în contextul creșterii consumului de citrice în perioada sărbătorilor de iarnă, când mandarinele, portocalele sau alte citrice sunt de nelipsit pe mesele de Crăciun și Revelion.
Totodată, specialiștii în domeniul siguranței alimentelor atenționează:
- Procurați citricele doar din locuri special amenajate și înregistrate oficial de către Agenție!
- Atenție la aspectul fructelor: să fie curate, întregi, sănătoase, fără urme de mucegai, fără deteriorări cauzate de dăunători sau de îngheț!
- Verificați marcajul produselor direct la raft!Vânzătorii sunt obligați să informeze consumatorii cu privire la substanțele chimice utilizate la prelucrarea citricelor;
- Consumatorii sunt în drept să solicite de la vânzători, documentele care confirmă siguranța produselor expuse spre comercializare, (rapoartele de încercări de laborator la conținutul de reziduuri de pesticide);
- Spălați bine citricele înainte de consum! Se recomandă înmuierea acestora în apă timp de 30-60 de minute. Dacă nu dispuneți de timpul necesar, puteți adăuga bicarbonat de sodiu în apă și să le țineți în jur de 10-15 minute, după care le clătiți bine sub un jet de apă.
În anul 2023 s-au introdus în țară peste 30 de mii tone de citrice, iar în primul semestru al anului 2024 – aproximativ 18 mii tone.
Operatorii economici semnează la frontieră o Declarație pe propria răspundere, prin care se obligă să nu comercializeze produsele până la obținerea rezultatelor de laborator.
În cazul în care agenții economici au comercializat produse alimentare ce nu prezintă siguranță, aceștia sunt obligați să le retragă de pe piață, să informeze publicul, în mod eficient și precis, despre motivul retragerii.
Cei care vor comercializa produse alimentare înainte de recepționarea rapoartelor de încercări de laborator sunt pasibili de răspundere juridică.