Parohul bisericii din Malcoci: Am plecat în semn de protest față de susținătorii războiului

Cei cinci preoți, care au plecat, din propria inițiativă, de la Eparhia Chișinăului au trecut la Mitropolia Basarabiei. Solicitat pentru un comentariu, Andrei Oistric, parohul bisericii din satul Malcoci, a declarat că plecarea este ”un protest față de susținătorii și cei care binecuvântează războiul.”

Parohul bisericii din satul Malcoci ne-a declarat că decizia de a pleca de la Mitropolia Moldovei la Mitropolia Basarabiei a fost dorința sa și a altor parohi. Acesta mai spune că au fost mai multe motive care au dus la luarea acestei decizii, iar una dintre ele ar fi ”un protest față de susținătorii, promotorii și cei care binecuvântează războiul fraticid, dintre cele două țări slave”

Parohul mai spune că de foarte mult timp se știa despre dorința poporului și a clerului de a se alătura Mitropoliei Basarabiei.

”Deoarece se știa despre lucrul acesta, mai marii Bisericii Ortodoxe ce aparțin canonic de Patriarhia Rusă, nu au arătat deloc dorința de a se așeza la masa de negocieri pentru a aplana problema vădit-reală și stringentă în Biserica Ortodoxă din R Moldova, care persistă de mai mulți ani. Din această cauză, din ce in ce mai multe parohii împreuna cu preoții lor, recurg singuri la rezolvarea aceste probleme. Dacă nu s-a dorit/dorește la nivel de Mitropolie, atunci parohiile din satele/orașele țării merg pe cont propriu, asumându-și consecințele disciplinare, nejustificate canonic-bisericesc dar și juridic”, a declarat Andrei Oistric, parohul bisericii din satul Malcoci.

Andrei Oistric mai spune că nu și-a dorit ca situația să ajungă la un așa nivel, iar sancțiunile Mitropoliei Moldovei nu fac decât să agraveze și mai mult situația.

Amintim că la data de 14 noiembrie, cinci preoți au plecat, din propria inițiativă, de la Eparhia Chișinăului. Anunțul a fost făcut de către Eparhie, explicând că cei cinci slujitori au fost eliberați din funcția de paroh. Printr-un comunicat, Eparhia a anunțat că plecarea celor cinci slujitori are la baza sa lipsa de temei canonic și nesupunerea față de autoritățile bisericești ierarhic-superioare, dar și încălcarea jurământului depus la hirotonie.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media