Sursa: nzz.ch

Americanii, către ruși: ,,Dacă detonați o bombă nucleară, vă vom lovi toate pozițiile din Ucraina”

Ministrul de externe a Poloniei, Radosław Sikorski, a declarat că este sceptic privind amenințările Rusiei de a folosi arme nucleare. O preîntâmpinare a lor ar fi din partea americanilor, care le-au spus că dacă explodează o bombă nucleară, chiar dacă nu omoară pe nimeni, vor lovi toate pozițiile din Ucraina cu arme convenționale. Totuși, el consideră că Europa trebuie să învețe să joace mai bine jocul escaladării, ținându-l pe Putin să ghicească intențiile sale, informează The Guardian.

Radosław Sikorski a cerut, de asemenea, un vot majoritar pentru sancțiunile UE și pentru o brigadă mecanizată a UE de 5.000 de oameni și a declarat că Polonia este dispusă să susțină un program la nivelul UE pentru a stimula persoanele care se sustrag de la încorporare în Ucraina să se întoarcă în țara lor natală.

Într-un interviu, Sikorski a declarat că Polonia a susținut dreptul Ucrainei de a lovi ținte militare din interiorul Rusiei, argumentând că Occidentul trebuie să înceteze să se mai limiteze constant în ceea ce face pentru a sprijini Ucraina. Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, s-a opus Ucrainei să folosească arme americane pe teritoriul rusesc.

El a recunoscut că producătorii europeni din domeniul apărării încă nu consideră că procesul de reînarmare este permanent și a declarat că Vladimir Putin cheltuiește 40% din PIB pentru apărare și că, în cele din urmă, își va falimenta țara prin faptul că armata este atât de avidă de resurse. Rusia are 3,5 milioane de oameni în complexul militar industrial. În schimb, ,,Europa nu doar s-a dezarmat, ci s-a dezindustrializat în domeniul apărării”, conform ministrului de externe polonez.

Totodată, oficialul a comentat și atacurile recente a rușilor asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

,,Rușii lovesc rețeaua electrică ucraineană și terminalele lor de cereale și capacitatea de stocare a gazelor, infrastructura civilă. Operațiunea rusă este condusă de la cartierul general de la Rostov pe Don. În afară de faptul că nu folosește arme nucleare, Rusia nu se limitează prea mult”, a spus Sikorski.

În ceea ce privește stabilirea sancțiunilor, acesta a declarat că la reuniunea de la Weimar s-a convenit să se pledeze pentru ca UE să își asume un rol de coordonare mai important.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media