Alexandr Stoianoglo a contestat în instanță decretul prin care a fost eliberat din funcție

Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, a contestat în instanță decretul semnat de președintele Maia Sandu prin care a fost eliberat din funcție. Cererea a fost depusă la Judecătoria Chișinău, în data de 30 octombrie. Deocamdată, nu a fost stabilită data primei ședințe.

Stoianoglo a anunțat că va contesta decretul după ce Curtea Europenă a Drepturilor Omului a condamnta Republica Moldova în cazul fostul procuror general. Curtea a declarat admisibilă plângerea lui Alexandr Stoianoglo privind lipsa accesului la instanță.Atunci, 

Decretul prin care procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost eliberat din funcție a fost semnat de Maia Sandu în data de 26 septembrie 2023.

Instituția prezidențială a emis un comunicat de presă în care menționează că: „având în vedere că pronunțarea unei decizii de către instanțele judecătorești pe constatarea legalității eliberării din funcție a lui Alexandr Stoianoglo de către CSP este tergiversată, semnarea decretului vine în contextul recomandărilor Uniunii Europene de a asigura suplinirea funcției de procuror general și a obligațiilor Republicii Moldova de a îndeplini condiționalitățile din sistemul justiției”.

Recent, președintele a declarat că, dacă Alexandr Stoianoglo ar fi rămas în funcția de procuror general, Republica Moldova ar fi suferit prejudicii majore.

 

CITEȘTE ȘI: Maia Sandu, despre decizia CtEDO în cazul Stoianoglo: Țara ar fi pierdut mai mult

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media