La Kiev au sosit președintele Consiliului European, Charles Michel, și ministrul apărării din Germania, Boris Pistorius

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, și ministrul apărării din Germania, Boris Pistorius, au sosit la Kiev.  Michel a anunţat că a ajuns în Capitala Ucrainei pentru a marca zece ani de la revoluţia istorică pro-europeană Maidan, care a alungat de la putere regimul pro-rus, transmite Agerpres.

„Mă bucur să mă aflu din nou la Kiev, printre prietenii mei”, a scris Michel pe X.

Înaintea sosirii oaspetelui de la Bruxelles, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a apreciat că revoluţia din Piaţa Independenţei (Maidan Nezalejnosti, cunoscută ca Euromaidan – n.red.) din Kiev a fost „prima victorie” în războiul cu invadatorii ruşi.

Michel, a cărui instituţie reprezintă cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, a declarat înainte de vizită că doreşte să „exprime susţinerea puternică a UE” şi să pregătească împreună cu Zelenski summitul european din decembrie, la care se va decide următorul pas pentru demersul Ucrainei de aderare la Uniune.

Comisia Europeană a recomandat luna aceasta începerea negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova; decizia va fi luată de Consiliu.

Ministrul apărării din Germania, Boris Pistorius, a asigurat conducerea Ucrainei de angajamentul de susţinere din partea ţării sale şi a Europei, în faţa invaziei ruse declanşate în februarie anul trecut.

Oficialul de la Berlin a spus că scopul vizitei este ”în primul rând să promită sprijin suplimentar” din Germania pentru Ucraina. Pe agenda vizitei figurează o întrevedere cu ministrul apărării ucrainean Rustem Umerov.

Citește și: Maia Sandu, într-o vizită la Kiev: Vom discuta următorii pași în aderarea Moldovei și Ucrainei la UE

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA