Anual, peste 5000 de persoane mor în Republica Moldova din cauza consumului sau expunerii la tutun, conform estimărilor. Date sunt prezentate de Studiul Național privind Prevalența Factorilor de Risc pentru Bolile Netransmisibile.
Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, trei din 10 adulți de 18 – 69 ani (29,9%) fumează activ, inclusiv 52% de bărbați și 7,7% de femei, acești indici fiind în creștere comparativ cu Studiul precedent, îndeosebi, la persoanele tinere în grupul de vârstă 18-25 ani, atât bărbați, cât și femei.
Potrivit Studiului Global al Adolescenților despre Tutun (GYTS Moldova, 2019), 12,7% de adolescenți de 13 – 15 ani consumă țigarete electronice, iar 3,9% dintre ei consumă produse din tutun care nu arde cu încălzire electrică IQOS. Prevalența totală a consumului de tutun fiind de 16,3%, în creștere, comparativ cu datele Studiului precedent – 10,4% (GYTS, 2013).
La nivel mondial, aproximativ 1,3 miliarde de persoane sunt consumatoare de tutun, dintre care 80% se află în țări cu venituri mici și mijlocii. Doar 30% dintre acești consumatori au acces la resursele necesare pentru a renunța la fumat. Consumul de tutun răpește anual viața a peste 8 milioane de oameni, inclusiv 1,3 milioane de decese rezultă din cauza expunerii la fumul din tutun.
În a treia zi de joi a lunii noiembrie este marcată Ziua națională de renunțare la consumul de tutun, eveniment instituit la inițiativa Consiliului Naţional Coordonator în domeniul Controlului Tutunului, în scopul mobilizării eforturilor pentru prevenirea consumului de tutun și susținerea persoanelor pentru renunțare la acest viciu.