Austria și Slovenia susțin Republica Moldova în calea ei europeană. Declarațiile președinților celor două țări

Austria și Slovenia și-au exprimat solidaritatea și  sprijinul pentru Republica Moldova în calea ei europeană. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă de Președintele Austriei, Alexander Van der Bellen și Președinta Sloveniei, Nataša Pirc Musar. Cei doi lideri se află într-o vizită de lucru la Chișinău.

Sunt extrem de încântat să mă aflu aici si va mulțumesc pentru ospitalitate. Ne aflăm aici pentru a ne arăta solidaritatea cu Republica ;oldova care se află într-o situație complicată. Și Austria suferă din cauza consecințelor războiului din Ucraina, dar Moldova este afectată mult mai mult. Foarte mulți ucraineni s-au refugiat aici. Republica Moldova este expusă unor încercări masive de destabilizare din partea Rusiei. Este important pentru mine să spun că suntem solidari cu autoritățile din Moldova, care vor să spargă structurile încrustate și doresc să-și apropie țara de Uniunea Europeană. Adresez respec tarii D-stră care a reusit sa depăseacs dependența energetică de Rusia si de modul deosebit de gestionare a fluxului de refugiați”,  a declarat Alexander Van der Bellen.

Un mesaj similar pentru Republica Moldova a avut și Președinta Sloveniei, Nataša Pirc Musar.

„Credem în statul de drept, în drepturile omului, Luptăm împotriva schimbărilor climatice și acum și președinta Moldovei împărtășește cu noi aceleași valori. Când am discutat cu colegul austriac, am decis să venim în Moldova.  Sunte aici ca să susținem Moldova în calea ei europeană. Slovenia și Austria susțin extinderea UE, ambele țări sunt angajate  pentru o mai largă extindere pentru țările din Balcanii de Vest, Georgia și Moldova. Personal, cred sincer că locul Moldovei se află în Uniunea Europeană, că Moldova și celelalte țări care doresc să intre în UE au nevoie de mai multă Europă și nu de mai puțină Europă. Ceea ce a făcut Maia Sandu în Moldova împreună cu colegii săi este demn de admirat și o felicit . Aceasta este exprimat ți în Raportul Comisiei Euroepen despre cât de bine se pregătește Moldova pentru UE. Slovenia e bucuroasă pentru că de 30 de ani avem bune relații diplomatice cu Republica Moldova. Având în vedere dimensiunile noastre, sunt comparativi cu Moldova, noi putem să vă ajutăm, nu atât cu bani, pentru că vin banii în UE și din Slovenia,  dar acționăm prin intermediul Centrului de Excelență în finanțe cu Bnaca NAțională a Moldovei.  Mâine îl voi vizita pe guvernatorul BNM și vom discutadespre proiectele pe care Slovenia le oferă pentru domeniul financiar”, a declarat Nataša Pirc Musar.

Președintele Maia Sandu a apreciat vizita celor doi șefi de state, „la doar o săptămână de la un moment cu adevărat semnificativ” pentru Republica Moldova – publicarea Raportului Comisiei Europene, care recomandă statelor membre ale UE inițierea negocierilor cu Republica Moldova.

„Acest pas este o recunoaștere a efortului nostru comun al instituțiilor statului și al cetățenilor. Raportul Comisiei Europene confirmă că Moldova a pornit în ultimul an reforme serioase, care pregătesc țara noastră de a deveni un stat european și care sunt necesare pentru a îmbunătăți viața cetățenilor. Contăm pe o decizie pozitivă a statelor membre la Reuniunea Consiliului European din 14-15 decembrie. Vizita Dumneavoastră, Domnule președinte  Van der Bellen, și Doamna președintă Pirc Musar, reprezintă un puternic semnal de sprijin al aspirațiilor noastre de a deveni parte a familiei europene. Acest sprijin arată nu doar că moldovenii sunt europeni și merită să fie parte a UE, dar și faptul că suntem bineveniți”, s-a adresat Maia Sandu.

În perioada 15-17 noiembrie, Președintele Austriei, Alexander Van der Bellen și Președinta Sloveniei, Nataša Pirc Musar, se află în Republica Moldova într-o vizită de lucru.

Reamintim că, la 8 noiembrie, Comisia Europeană a recomandat demararea negocierilor de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană. Decizia finală va fi luată în luna decembrie, la reuniunea Consiliului European.

Citește și: Comisia Europeană recomandă demararea negocierilor de aderare a Moldovei la UE

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA