Noile măsuri de austeritate ale Guvernului de la București i-au scos pe bugetarii de peste Prut în stradă. Mii de angajați din sistemul public au protestat marți, pentru a doua zi consecutiv, după ce Guvernul le-a redus sporurile salariale pentru condiții de muncă vătămătoare sau periculoase de la 1.500 de lei la doar 300. Scopul Executivului condus de Ilie Bolojan este reducerea deficitului bugetar uriaș, estimat la peste 30 de miliarde de euro adunat în ultimii câțiva ani. Măsura nu este deloc pe placul salariaților, care au ajuns acum să amenințe că vor bloca întreaga țară.
”Noi vrem să fim o instituție de siguranță națională”, a spus un protestar. ”Dacă nu ne asculta nimeni, să blocăm activitatea. Și atunci, toată România va fi blocată”, a declarat Vasile Marica, președintele Alianței Naționale a Sindicatelor Bugetarilor.
Conform estimărilor Alianței Naționale a Sindicatelor Bugetarilor, aproximativ 8.000 de angajați ai instituțiilor publice din întreaga țară au ieșit marți în fața sediilor cu pancarte. Și-au întrerupt munca și angajații Primăriei Municipiului București. De asemenea, nu au ieșit la muncă nici salariați mai multor ministere.
Deficitul pe care îl are România este cel mai mare din Uniunea Europeană. E vorba de 9,3 la sută din Produsul Intern Brut. Guvernul de peste Prut, învestit recent, este obligat acum să aplice restricții drastice pentru a ajunge la cele 7% deficit din PIB, pe care și le-a asumat în fața Comisiei Europene. În acest scop se pregătesc și alte măsuri restrictive, precum majorarea TVA.
”Nu pentru că ne cere Comisia Europeană. Este pur și simplu o problemă de interes pentru noi de sănătate bugetară și economică să facem aceste ajustări”, a spus prim-ministrul României, Ilie Bolojan.
Fostul premier al României, Marcel Ciolacu a fost întrebat de jurnaliști dacă se simte responsabil pentru deficitul creat. Ciolacu crede, însă că situația nu este gravă.
”-Haideți să vedem. N-aveți nicio scuză. Eu nu văd niciun dezastru și o să vedeți și dumneavoastră.
-Nu vă simțiți responsabil, că s-a ajuns la o astfel de situație?
-Nu!”, a spus Ciolacu.
Aceste măsuri au intrat în vigoare în data de 1 iulie și vor fi aplicate până la sfârșitul anului 2026. În 2023, România a încheiat anul cu un deficit bugetar de 90 de miliarde de lei românești, echivalentul a 351 de miliarde de lei moldovenești. În contextul celor patru scrutine electorale desfășurate în 2024, deficitul a crescut cu încă 63 de miliarde de lei.