Autoritățile de la Chișinău cer mai multe explicații, după ce ministra de Migrație și azil a Belgiei, Anneleen Van Bossuyt, care a fost într-o vizită oficială în țara noastră, a declarat că Belgia înregistrează un număr mare de cereri de azil din partea romilor din Republica Moldova. Oficialul a precizat că moldovenii nu au șanse să obțină azil politic, întrucât țara noastră este una sigură. De cealaltă parte, comunitatea romă din țara noastră susține că declarația înaltului oficial a fost o insultă la adresa lor.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, susține că a avut o discuție cu oficiala de la Bruxelles, privind numărul de cereri înregistrate. Cu toate acestea, nu a primit un răspuns exact din partea autorităților belgiene.
”Eu am cerut clarificări suplimentare de la ministră pe această problemă. Noi, în calitate de persoane publice, trebuie să fim mult mai conștienți de de modul în care vorbim și ne exprimăm public față de anumite categorii din societate. Noi ne dorim să evităm victimizarea și stigmatizarea unor grupuri”, Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale.
Ambasadorul Belgiei în Republica Moldova, Evert Marechal, într-un interviu oferit postului nostru de televiziune, a reiterat ideea că Bruxelles-ul înregistrează un număr destul de mare de cereri din partea romilor din țara noastră care solicită azil politic.
”În ultimii câțiva ani, am avut mii de cereri de azil din Republica Moldova. Anul acesta, până în aprilie, am avut 4 mii de cereri. Până la sfârșit de an vor fi și mai multe mii. Și aceștia sunt oamenii din regiunea de nord și de origine romă”, Evert Marechal, ambasadorul Belgiei în Moldova.
Ambasadorul a ținut să precizeze că solicitanții nu vor primi azil politic din motiv că Republica Moldova este o țară sigură.
”Nu există nicio modalitate ca oamenii din Republica Moldova să obțină azil politic. Azilul politic este destinat persoanelor care sunt presate sau persecutate din motive politice sau de altă natură sau persoanelor care care fug de războaie. Azilul politic nu-l pot obține persoanele care, de exemplu, doresc să obțină beneficii social-economice”, Evert Marechal, ambasadorul Belgiei în Moldova.
Elena Sîrbu reprezintă Platforma Femeilor Rome ROMNI din Republica Moldova. Femeia a declarat pentru ONE TV că declarațiile ministrei belgienei pentru migrație și azil sunt o insultă la adresa acestei etnii și face apel la autoritățile belgiene să înceteze etichetările colective și să respecte angajamentele internaționale privind drepturile omului și protecția refugiaților.
”Este o insultă în adresa comunității romilor. Și afirmațiile despre turismul de azil sunt foarte și foarte periculoase. Ele stigmatizează o comunitate întreagă care deja este și așa vulnerabilă și este expusă riscului de a fi exclusă, de a fi discriminată. Este esențială ca orice politică de azil să respecte drepturile fundamentale ale omului fără careva prejudecăți”, Elena Sîrbu, președinta Platformei Femeilor Rome ”Romni”.
Acum două zile ministrul belgian pentru azil și migrație, Anneleen Van Bossuyt care s-a aflat într-o vizită oficială în Republica Moldova, a declarat că din 2020 Belgia a înregistrat un număr de mii de cereri de azil din partea romilor din țara noastră, în special pe timp de iarnă.
Oficialul a avertizat autoritățile de la Chișinău să întreprindă măsurile necesare pentru a stopa acest fenomen. În cadrul vizitei sale, ministrul belgian pentru azil și migrației a avut întrevederi și cu Secretara de stat a Ministerului Afacerilor Interne, Diana Salcuțan. Unul dintre subiectele principale discutate a fost posibilitatea organizării unor acțiuni comune care să descurajeze migrația ilegală și să protejeze potențialii migranți de riscurile traficului de persoane sau ale șederii ilegale.