VIDEO Se împlinesc 31 de ani de la moartea marilor artiști Doina și Ion Aldea-Teodorovici

Se împlinesc 31 de ani de la moartea marilor artiști Doina și Ion Aldea-Teodorovici. Soții Teodorovici au murit în noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992, într-un accident rutier, în România. Automobilul în care se aflau s-a ciocnit într-un copac.  Ion Teodorovici a murit pe loc, iar soția sa Doina s-a stins în drum spre spital.

Artiștii au militat pentru reunirea Moldovei cu România și au susținut  revenirea la limba română și grafia latină. Acest lucru l-au spus și în data de 27 august 1991, când au cântat pentru Suveranitate și Independență la Marea Adunare Națională.

Pentru că au avut curajul să promoveze ideea renașterii naționale, tragicul accident în care artiștii a decedat a fost eprceput de unii ca fiind premeditat. Autoritățile însă nu au investigat cazul, catalogându-l drept un nefericit accident.

Cu un an mai târziu de la moartea lor, soților li s-a acordat post-mortem Ordinul Republicii. În anul 2003 a fost inițiat Festivalul – concurs “Două inimi gemene”, in memoriam Doina și Ion Aldea-Teodorovici, care s-a desfășurat până în 2018.
În Chișinău le poartă numele o stradă din sectorul Buiucani, iar la intrarea centrală în parcul “Valea Morilor” putem vedea statuia ridicată în cinstea cuplului memorabil.

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA