Pacienții diagnosticați cu cancer, aflați sub tratament, vor beneficia de sprijin emoțional, educație medicală și suport în procesul de recuperare, absolut gratuit. Asociația non-guvernamentală „Viața Continuă” a fost lansată recent la Institutul Oncologic, cu scopul de a sprijini pacienții în lupta lor împotriva cancerului. Fondatoarea organizației care a învins boala, vrea acum să-i sprijine pe cei aflați în dificultate.
„În urma experiențelor trăite, în urma fricilor și furtunilor care m-au bântuit, am parcurs etapa de dezvoltare personală și am făcut studii în psiho-oncologie, ceea ce m-a motivat să-mi găsesc o misiune. Misiunea mea devenind asistența psihologică pacientului oncologic”, spune Victoria Dașchevici, fondatoarea Asociației „Viața continuă”.
Ana Langa are 32 de ani și a fost asistent medical într-un spital din Ungheni. În urmă cu doi ani, ea a observat mărirea unui ganglion cervical și a decis să facă o serie de investigații. Ana își amintește că atunci când a aflat că a fost diagnosticată cu un tip de cancer al sistemul limfatic, a făcut o depresie severă. Acum, știe cum să-i ajute pe alți pacienți să treacă peste o astfel de încercare. După diagnosticare și tratament, acum face parte din asociație.
„Mă bucur că, prin intermediul acestei organizații, venim să ajutăm și noi pacienții care sunt în situații foarte grele și care au nevoie de sprijin, au nevoie de încurajare. Este vorba despre membrii familiilor care cad și ei în dificultate și nu știu cum să procedeze”, spune Ana Langa – pacientă care s-a tratat de cancer și membră a asociației.
Olesea Bunduchi este membră a Asociației „Viața Continuă” și este pregătită să ofere sprijinul necesar pentru a motiva pacienții să lupe. Ea a supraviețuit cancerului la sân, deși inițial medicii i-au stabilit un alt diagnostic.
„Într-o seară, după o baie, după o rutină…la care am observat ceva schimbări la piept, deformări și m-am gândit că așa ceva nu, nu este corect, ceva nu este bine. După care nu a trecut mult timp și am plecat să fac un USG de urgență, unde mi s-a pus un diagnostic greșit. Cu acest diagnostic … am mai stat patru luni și jumătate. Ca pe 25 octombrie 2022 să revin la Oncologic. După multe analize, după analizele necesare care s-au făcut, doamna doctor foarte succinct mi-a spus, m-a întrebat dacă sunt singură sau cu cineva și atunci eu am înțeles că ceva nu este în regulă”, spune Olesea Bunduchi, pacientă care s-a tratat de cancer și membră a asociației.
În prezent, 63 de mii de moldoveni urmează tratament pentru cancer, arată datele Institului Oncologic.
„Cancerul este a doua cauză de deces la nivel mondial, reprezentând aproape 1 din 6 decese la nivel global. În Moldova, cancerul reprezintă a doua cea mai răspândită cauză a mortalității, iar potrivit specialiștilor. Până acum, în țara noastră nu a existat o asociație a pacienților oncologici care au nevoie de sprijin moral și financiar”, relatează Marina Papuc, jurnalistă ONE TV.
Cei care se confruntă cu o problemă și au nevoie de sprijin pot lua legătura cu reprezentanții Asociației „Viața Continuă” prin intermediul rețelelor sociale.