Moscova urmează să reia livrările gratuite de gaze naturale către regiunea transnistreană, dar sub o nouă denumire – „ajutor umanitar”, însă schimbarea terminologiei nu alterează realitatea: gazul a fost și până acum livrat fără plată, afirmă președintele comunității WatchDog, Valeriu Pașa. Acum, Kremlinul vrea să folosească acest mecanism ca pârghie de șantaj împotriva țărilor de tranzit – Turcia, Bulgaria, România, Ucraina și Republica Moldova – pentru a obține tarife mai mici sau chiar zero pentru utilizarea gazoductelor.
Dacă statele europene vor cere un preț echitabil pentru tranzit, Rusia ar putea opri livrările și lansa o campanie internațională de propagandă, acuzând Occidentul că este responsabil pentru prelungirea crizei umanitare din stânga Nistrului. Potrivit expertului, această strategie este destinată atât publicului intern din Rusia, cât și țărilor occidentale, dar mai ales locuitorilor regiunii separatiste.
„Într-un final, gaz va fi, dar doar atât cât să mențină economia regiunii pe linia de plutire pentru o perioadă scurtă. Fără vânzări de energie electrică către malul drept, bugetul administrației separatiste va intra rapid în colaps. Cel mai probabil, Rusia își va asuma costurile pentru a menține regimul și mai dependent de Moscova”, explică Pașa.
El mai atrage atenția că Rusia va folosi această criză pentru a crește controlul asupra Tiraspolului în perspectiva alegerilor parlamentare din Republica Moldova. Scopul Kremlinului ar fi să crească prezența la vot în regiunea separatistă și să livreze cel puțin 100.000 de voturi pentru partidele pro-ruse.
În ceea ce privește impactul asupra Republicii Moldova, expertul avertizează că lipsa energiei electrice de la MGRES pe termen lung va duce la creșterea prețurilor și la un posibil deficit energetic în perioada caldă a anului, când termocentralele nu vor funcționa.
„Este important să discutăm aceste scenarii din timp, ca să nu avem din nou o «surpriză». Autoritățile trebuie să elaboreze și să implementeze un plan obligatoriu de optimizare a consumului. În timpul zilei, situația va fi mai puțin gravă datorită producției de energie regenerabilă din Republica Moldova și România, dar serile ar putea aduce probleme serioase. Nu sunt excluse deconectările temporare de curent”, explică Valeriu Pașa.
Valeriu Pașa propune trei soluții urgente pentru a reduce impactul unei posibile crize energetice și economice:
- Accelerarea finalizării infrastructurii energetice: Aplicarea unor derogări legale pentru urgentarea construcției liniei Isaccea-Vulcănești-Chișinău prin mobilizarea companiilor de construcții, contractarea directă a echipamentelor necesare și asigurarea finanțării de urgență.
- Revizuirea bugetului de stat: Reducerea cheltuielilor neesențiale și eliminarea fondurilor alocate pentru evenimente sau proiecte neprioritare, inclusiv la nivel local. Expertul estimează că doar din bugetul Chișinăului s-ar putea obține rapid un miliard de lei.
- Campanie de lobby la nivel european: Creșterea vizibilității crizei energetice din Republica Moldova în presa și instituțiile europene pentru a obține mai mult sprijin financiar și logistic.
Pașa avertizează că, în absența unor acțiuni rapide, Republica Moldova riscă să fie prinsă într-un joc geopolitic periculos, iar Rusia ar putea încerca să transforme țara într-o bază strategică în contextul războiului din Ucraina.