Caută
Close this search box.

Fermierii avertizează cu noi proteste, inclusiv prin blocarea tuturor vămilor cu Ucraina. Care este motivul

Fermierii și-au exprimat nemulțumirea față de tergiversarea prelungirii importului licențiat de cereale și oleaginoase din Ucraina. Într-un apel public lansat astăzi, aceștia avertizează că ar putea recurge la proteste majore, inclusiv blocarea vămilor cu Ucraina și a tranzitului feroviar, dacă autoritățile nu vor prelungi în regim de urgență  importul licențiat de cereale și oleaginoase, anunță Asociația Forța Fermierilor.

Deși promisiuni de prelungire a importului licențiat de cereale și oleaginoase inclusiv după data 31 decembrie 2024, a fost promisă de fostul ministrul al Agriculturii și Industriei Alimentare Vladimir Bolea încă din data de 27 iunie 2024, am constatat că, abia ieri, pe data de 18 Decembrie 2024, a fost publicat un proiect de Lege privind importul licențiat provizoriu de cereale și oleaginoase care este supus Consultărilor Publice până pe data de 01 ianuarie 2025. Acest lucru demonstrează că autoritățile Republicii Moldova, inclusiv Parlamentul Republicii Moldova vor adopta o astfel de Lege care va intra în vigoare abia pe la sfârșit de ianuarie sau mijloc de februarie 2025”, se arată în comunicatul Asociației.
Fermierii atrag atenția că întârzierea adoptării legii ar putea afecta grav sectorul agricol al țării, subliniind că prețurile la floarea-soarelui au început deja să scadă pe piața locală.
Aceștia cer solidaritate în rândul agricultorilor pentru a susține protestele.
„ Astăzi va avea loc ședința extraordinară a Consiliului de Administrare a Asociației Forța Fermierilor la care se va decide posibila măsură de protest prin blocarea tuturor vămilor cu Ucraina, inclusiv blocarea importului sau tranzitului pe cale feroviară, dacă legal în regim de urgență nu va fi prelungit importul licențiat de cereale și oleaginoase din Ucraina odată cu expirarea acestei măsuri. Facem apel către toate asociațiile de profil și agricultorii din toată țara să conștientizeze pericolul pentru producătorul și economia locală și să se alăture acestei acțiuni posibile protest”, au menționat fermierii.

Amintim că miercuri, 18 decembrie, agricultorii au organizat o acțiune de protest în fața Guvernului, în timpul ședinței Cabinetului de Miniștri, nemulțumiți de măsurile de susținere luate de autorități. Fermierii cer intervenții prompte și măsuri suplimentare pentru sprijinirea sectorului agricol.

CITEȘTE ȘI: Protestul fermierilor: Altercații și îmbrânceli în fața Guvernului

Iar joi, 19 decembrie, aceștia au protestat în fața Parlamentului. Nemulțumiți de lipsa sprijinului guvernamental, fermierii au solicitat:

  • Aprobarea urgentă a proiectului legii secetei;
  • Prelungirea licențierii importului cerealelor și oleaginoaselor până în 2025;
  • Achitarea datoriilor la subvenții pentru 2023;
  • Restituirea accizelor fermierilor pentru 2024.

În aceeași zi, Parlamentul a votat în prima lectură un proiect de lege care instituie un moratoriu asupra plății datoriilor pentru fermierii afectați de seceta severă din acest an, valabil până la 31 octombrie 2025. Măsura vizează agricultorii ale căror culturi agricole au fost prejudiciate în proporție de cel puțin 40% pe o suprafață de minimum 40% din terenurile deținute.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA