Reacția Coreei de Sud după ratificarea unui tratat care permite Coreei de Nord să intervină în războiul din Ucraina

Ministerul Afacerilor Externe al Coreei de Sud şi-a exprimat vineri „profunda îngrijorare” după ratificarea de către deputaţii ruşi a unui tratat de apărare cu Coreea de Nord şi a cerut din nou Moscovei să pună capăt „cooperării sale ilegale” cu Phenianul, informează digi24.ro.

Deputaţii ruşi au votat joi în unanimitate ratificarea unui „tratat asupra parteneriatului strategic global” cu Coreea de Nord. Textul, semnat pe 19 iunie în timpul unei rare vizite a preşedintelui rus Vladimir Putin la Phenian, prevede în articolul 4 un „ajutor militar imediat” în caz de agresiune armată din partea unei ţări terţe.

Coreea de Sud şi SUA afirmă că mii de soldaţi nord-coreeni se antrenează în prezent în Rusia. Ucraina a declarat săptămâna aceasta că soldaţi nord-coreeni au ajuns deja în zona de luptă din regiunea de frontieră Kursk.

Atât Phenianul, cât şi Moscova au dezminţit anterior această desfăşurare.

Seulul „îşi exprimă profunda îngrijorare după ratificarea de către Rusia a tratatului Rusia-Coreea de Nord, în timp ce trupe nord-coreene sunt în prezent desfăşurate în Rusia”, a declarat Ministerul Afacerilor Externe sud-coreean într-un comunicat.

Guvernul sud-coreean „cere retragerea imediată a trupelor nord-coreene şi încetarea cooperării ilegale”, adaugă comunicatul.

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a declarat joi că ţara sa „nu va rămâne cu braţele încrucişate” în faţa desfăşurării de trupe nord-coreene în Rusia, desfăşurare pe care a calificat-o drept „provocare ce ameninţă securitatea mondială”.

Seulul va analiza „cu mai multă flexibilitate” ca înainte posibilitatea de a furniza arme Ucrainei, a adăugat el.

Coreea de Nord a adoptat un nou imn naţional, a anunţat vineri o media de stat, o nouă măsură ce ar urma să-i permită conducătorului nord-coreean Kim Jong Un să îşi definească ţara ca fiind pe deplin separată de Sud şi în conflict cu acesta. Coreea de Nord şi-a modificat deja Constituţia pentru a defini Sudul drept „stat ostil” şi a dinamitat în octombrie căile rutiere şi feroviare ce legau altădată cele două ţări.

Amintim că mai mulți oficiali ucraineni cât și Serviciul Naţional de Informaţii (NIS) al Coreei de Sud au informat la finalul săptămânii trecute că regimul Kim Jong Un a promis să trimită până la 12.000 de militari să lupte alături de armata lui Vladimir Putin, inclusiv soldați din trupe speciale.

Vinerea trecută, NIS comunicase că 1.500 de soldați nord-coreeni erau deja prezenți în Rusia unde sunt antrenați înainte să fie trimiși pe front.

Iar miercuri, 23 octombrie, parlamentari sud-coreeni au spus că Coreea de Nord a trimis alți 1.500 de soldați în Rusia, numărul lor ajungând astfel la 3.000.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA