Încasările la impozitul pe venit din salariu în 9 luni ale anului curent au crescut cu 21,9%

Încasările la impozitul pe venit din salarii în primele 9 luni ale anului 2024 au crescut cu 21,9% față de aceeași perioadă a anului trecut. În total, statul a colectat 5,9 miliarde de lei din impozitele pe salarii, anunță Serviciul Fiscal de Stat.

 

Instituția menționează că această creștere se datorează în principal măsurilor întreprinse pentru a combate fenomenul muncii „la negru” și al salariilor plătite „în plic”. Au fost efectuate vizite fiscale la 6.717 agenți economici și au fost organizate 101 seminare pentru angajații și angajatorii din sectoarele cu risc ridicat de neconformare.

Ca rezultat al acestor măsuri, obligațiile fiscale aferente plăților salariale au crescut cu 306,3 milioane lei, respectiv cu 24% față de anul precedent. În particular, obligațiile fiscale legate de impozitul pe venit din salarii au crescut cu 29,53%, ajungând la 295,5 milioane lei.

De asemenea, contribuțiile de asigurări sociale și cele de asigurare obligatorie de asistență medicală au înregistrat creșteri semnificative: cu 22,66% și 23,18%, respectiv.

În urma controalelor efectuate, s-au constatat încălcări ale legislației în 205 cazuri, fiind calculate suplimentar obligații fiscale în valoare de 38,7 milioane lei, dintre care 17,3 milioane lei au fost deja achitate.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA