778 de încălcări au fost înregistrate de observatorii asociației Promo-LEX la secțiile de votare din țară

778 de încălcări au fost înregistrate de observatorii asociației Promo-LEX la secțiile de votare din țară în cadrul scrutinului prezidențial și a referendumului constituțional din 20 octombrie. Potrivit președintelui asociației Promo-LEX, Nicolae Panfil, fotografierea buletinelor de vot rămâne cea mai frecventă încălcare comisă, iar printre cele mai grave nereguli se numără transportarea alegătorilor, propaganda în secțiile de votare sau încercările de corupere a oamenilor.

”Fotografierea buletinelor de vot, sau alte încălcări a secretului votului, așa cum vă spunea și pe parcursul zilei de ieri iată se confirmă și aici este de departe cea mai răspândită încălcarea – 175 de cazuri. Cu privirea la transportarea organizată alegătorilor au fost observate doar 11 de cazuri”, Nicolae Panfil, șeful misiunii de observare al asociației Promo-LEX

În plus, observatorii au semnalat cazuri de violență, defecțiuni ale sistemului automat Alegeri.md, neconcordanțe în listele alegătorilor din secții, cazuri de vot în comun, amplasarea bannere-lor electorale în apropierea secțiilor de votare, tentative de sustragere a buletinelor din urne și alte tipuri de încălcări.

”Pe parcursul zilei a fost constatate 17 cazuri de zvonuri, tentative sau chiar situații de compense materiale sau bănești oferite alegătorilor în raza de 100 de m de secții de votare pentru a determina alegerea acestora. 30 de cazuri a fost constatate de agitația electorală sau PR negru în raza de 100 de metrii și sau chiar în secția de votare pentru a determina alegerea alegătorilor”, Nicolae Panfil, șeful misiunii de observare al asociației Promo-LEX

De asemenea, observatorii au constatat că în 237 de secții de votare nu a existat acces special pentru persoanele cu handicap locomotor, iar în 121 de cazuri nu a fost respectată complet procedura oficială de deschidere și închidere a secției de votare.

În total, asociația Promo-LEX a trimis câte un observator în 614 secții de votare de pe malul drept al Nistrului, câte un observator în 30 de secții de pe malul stâng și 91 de observatori în secțiile de votare din străinătate. De asemenea, au fost organizate 89 de echipe mobile care au desfășurat misiuni de monitorizare în alte secții de votare, care nu au fost incluse în lista inițială.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA