Zelenski se întâlnește cu NATO și liderii UE la Bruxelles. Vrea să convingă aliații să accepte planul său de victorie

Președintele ucrainean își va susține cauza în fața aliaților occidentali la o zi după ce și-a prezentat „planul de victorie” în fața parlamentarilor ucraineni. Volodimir Zelenski se va alătura joi unui summit al liderilor UE la Bruxelles, informează Digi24.

Zelenski face presiuni asupra aliaților pentru mai mult sprijin, la o zi după ce și-a prezentat „planul de victorie”, spunând parlamentului ucrainean că va încerca să pună capăt războiului până la sfârșitul anului 2025.

El a declarat că Ucraina nu este pregătită pentru un „conflict înghețat”, transmite Deutsche Welle.

„Dacă începem să ne mișcăm acum în conformitate cu acest plan de victorie, ar fi posibil să punem capăt războiului cel târziu anul viitor”, a spus el.

Planul său a stârnit un răspuns moderat din partea aliaților, analiștii observând că acesta este lipsit de detalii.

Solicitat să dea un răspuns, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a spus simplu: „Lucrăm cu ucrainenii pentru a înțelege mai bine cum ar ajuta acest plan la încheierea războiului”.

NATO nu dă semne că ar accepta cererea de aderare a Ucrainei

În urma comentariilor făcute miercuri de președintele ucrainean, potrivit căruia finalizarea invitației de aderare la NATO ar fi „fundamentală” pentru victorie, alianța a refuzat să comenteze statutul candidaturii Ucrainei.

Liderul ucrainean a părut să recunoască faptul că s-au înregistrat puține progrese de când NATO a promis în vară că Ucraina se află pe o cale „ireversibilă” către aderare.

Înțelegem că aderarea la NATO este o chestiune de viitor, nu de prezent”, a spus el.

Șeful NATO, Mark Rutte, a declarat că accentul trebuie pus acum pe a ajuta Ucraina să recâștige mai mult teritoriu și să-și consolideze poziția pentru orice negocieri de pace viitoare.

Suntem în contact strâns cu aliații, cu Ucraina, pentru a vedea cum putem face următorii pași”, a declarat Rutte reporterilor la sediul NATO din Bruxelles.

Zelenski urmează să participe joi la o reuniune a miniștrilor apărării din cadrul NATO la Bruxelles. Principalul subiect în discuție va fi ajutorul militar pentru Kiev. Pe măsură ce invazia Rusiei în Ucraina se transformă într-un război de uzură, cu forțe rusești care câștigă treptat în est, Kievul încearcă să consolideze sprijinul occidental și a solicitat mai multe sisteme de apărare aeriană, precum și permisiunea de a utiliza sisteme de rachete cu rază mai lungă de acțiune pentru a ataca ținte din Rusia.

Alegerile prezidențiale americane din noiembrie ar putea aduce, de asemenea, o schimbare majoră în sprijinul SUA pentru Kiev.

Timp de decenii, Rusia a exploatat incertitudinea geopolitică din Europa, în special faptul că Ucraina nu este membru NATO”, a declarat Zelenski. „Acest lucru a tentat Rusia să invadeze securitatea noastră”.

La summitul NATO din iulie, cei 32 de membri ai alianței au declarat că Ucraina se află pe o cale „ireversibilă” către aderare. Cu toate acestea, este puțin probabil să se facă vreun pas către începerea negocierilor de aderare înainte de următorul summit găzduit de Țările de Jos, programat pentru luna iunie.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a prezentat miercuri, 16 octombrie, așa-numitul său „plan de victorie” Parlamentului ucrainean, menit să aducă o pace justă în războiul cu Rusia, grație ajutorului și garanțiilor aliaților săi. Planul prezentat de Zelenski miercuri în Parlamentul Ucrainei are cinci puncte principale și trei anexe secrete.

Ce conține „planul victorie” prezentat de Zelenski

  1.  Invitația de aderare la NATO Chiar dacă apartenența efectivă este încă o problemă pentru viitor, o invitație de aderare ar trimite un semnal puternic liderului rus Vladimir Putin.

O invitație este o decizie puternică care nu necesită altceva decât determinare”, a spus președintele ucrainean.

Cu toate acestea, secretarul general al NATO, Mark Rutte, nu a spus dacă își va aduna aliații pentru a sprijini impulsul lui Zelensk pentru o invitație, adăugând că deliberările sale în curs cu Kiev și cu țările membre nu ar putea fi împărtășite prin intermediul unei conferințe de presă.

„Planul de victorie nu se referă doar la o invitație de a deveni membru NATO. Planul de victorie are mai multe elemente”, a declarat Rutte reporterilor miercuri. „Următorii pași [sunt] nu doar pe această problemă, ci și pe conținutul general al planului de victorie.”

El a reiterat că Rusia nu a avut niciun rol în a decide dacă Ucraina ar trebui să fie în NATO. Țările membre s-au angajat pe calea „ireversibilă” a Kievului către aderare, dar nu au emis o invitație reală.

2. Mai multe arme, mai repede, fără restricții privind utilizarea lor

Ucraina a pregătit o listă de arme pentru a se proteja și pentru a aduce „războiul aproape de Kremlin”.

Include capacități de antrenament și apărare aeriană pentru a descuraja atacurile rusești, date satelitare în timp real de la aliați, încheierea tuturor restricțiilor privind utilizarea armelor donate pentru a lovi în interiorul Rusiei și ajutor din partea aliaților în doborârea rachetelor și a dronelor peste teritoriul ucrainean.

Mulți dintre acești pași au fost blocați din cauza temerilor occidentale de a trece de liniile roșii ale Kremlinului, dar Zelenski a susținut că avansul Ucrainei în regiunea Kursk a Rusiei a arătat că o mare parte din acest lucru este doar zgomot.

Mulțumită operațiunii de la Kursk, am văzut că Putin nu are suficientă forță pentru a rezista atunci când forțăm cu adevărat”, a spus el.

3. Descurajarea strategică non-nucleară

Ucraina își propune să desfășoare pe teritoriul său un pachet cuprinzător de descurajare strategică non-nucleară, care va fi suficient pentru a proteja Ucraina de orice amenințare militară din partea Rusiei.

În fața acestuia, Moscova fie s-ar alătura unui proces diplomatic onest pentru un sfârșit just al războiului, fie s-ar confrunta cu imposibilitatea de a continua lupta din cauza ajutorului acordat Ucrainei.

Armele exacte nu au fost dezvăluite de Zelenski în discursul său în fața parlamentului, dar el a spus că liderii din SUA, Germania, Franța și Marea Britanie cunosc propunerile Kievului.

4. Potenţial economic strategic

Ucraina propune partenerilor din Uniunea Europeană și SUA să semneze un acord special privind utilizarea comună a resurselor critice ale Ucrainei, cum ar fi litiu, gaz, titan și altele, și să producă energie împreună în viitor.

     5. Perspective postbelice

Ucraina ar întări securitatea europeană datorită armatei sale întărite de război.

„Dacă partenerii sunt de acord, avem în vedere înlocuirea anumitor contingente militare ale forțelor armate americane staționate în Europa cu unități ucrainene după război”, a spus Zelenski. „Ucrainenii au dovedit că pot fi o forță pe care răul rusesc nu o poate învinge”.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA