Avertisment de la Agenția de Mediu: Persoanele care ard deșeuri vegetale riscă să fie amendate

Persoanele, care vor arde frunzele uscate și alte resturi vegetale, vor fi amendate. Suma amenzilor se ridică la zeci de mii de lei, atenționează Agenția de Mediu.

Arderea frunzelor reprezintă o încălcare a legii și aduce prejudicii semnificative mediului înconjurător și sănătății oamenilor. Pentru a combate această practică dăunătoare, Codul contravențional al Republicii Moldova prevede amenzi considerabile, de la 10.000 la 15.000 de lei pentru persoane fizice și de la 30.000 la 40.000 de lei pentru persoane juridice”, precizează Agenția.
Specialiștii explică că, deși e o practică comună în țara noastră, arderea deșeurilor vegetale este extrem de dăunătoare.
În procesul de ardre se eliberează în aer substanțe toxice, inclusiv monoxid de carbon, dioxine, oxizi de azot și hidrocarburi, care afectează grav sănătatea umană și mediul. Expunerea la aceste substanțe poate duce la intoxicații respiratorii, afecțiuni ale sistemului nervos central și probleme de sănătate pe termen lung, inclusiv cancer. De asemenea, arderea resturilor vegetale afectează solul, aerul și apa, distrugând habitatele naturale ale animalelor și păsărilor, precum și microorganismele vitale care mențin fertilitatea solului”, precizează reprezentanții Agenției de Mediu.
În context, ca o alternativă ecologică, instituția recomandă compostarea frunzelor.
Strângerea și compostarea frunzelor este cea mai bună modalitate de a valorifica bogăția de minerale pe care acestea o conțin, fiind un îngrășământ natural mult mai valoros decât gunoiul de grajd. Compostul ajută la reținerea umidității în sol, reduce nevoia de irigare, susține reciclarea materialelor vegetale și îmbunătățește fertilitatea solului”, explică Agenția.
Cetățenii care au fost martori ai unui act de poluare precum arderea frunzelor, sunt rugați să sesizeze autoritățile locale, primăria, Inspecția pentru Protecția Mediului sau să sune  la numărul unic de urgență 112.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA