Facebook/Maia Sandu

Maia Sandu i-a felicitat pe toți cetățenii pentru Premiul Nansen, oferit de Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați

Președinta Maia Sandu a transmis un mesaj de felicitare către toți cetățenii Republicii Moldova pentru recunoașterea internațională primită prin Premiul Nansen, oferit de Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați. Moldova a primit o mențiune de onoare  la ceremonia de decernare a premiului pentru refugiați Nansen din 2024 a UNHCR la Geneva, pe 14 octombrie.

”Suntem mândri că oamenii Moldovei au fost recunoscuți pentru solidaritatea și compasiunea arătate în momentul în care am primit sute de mii de ucraineni, care fugeau din calea războiului. Acest premiu este o dovadă a generozității și tăriei poporului nostru,” a declarat Maia Sandu.

Premiul Nansen, dedicat întregului popor moldovean, a fost înmânat sopranei Valentina Nafornița, Ambasadoare a Bunăvoinței ICNUR, împreună cu Zaharia și Tatiana Aramă, un cuplu din satul Palanca, raionul Ștefan Vodă. Cei doi au oferit gratuit adăpost refugiaților în agropensiunea lor „Casa Veche”, situată la câțiva kilometri de graniță. Asemenea lor, numeroși moldoveni și-au deschis casele și au oferit sprijin necondiționat ucrainenilor care fugeau din calea războiului.

Creat în 1954 pentru a onora activitatea diplomatului norvegian Fridtjof Nansen, Premiul Nansen pentru Refugiați recunoaște acțiuni excepționale ale indivizilor, grupurilor sau organizațiilor în sprijinul refugiaților, persoanelor strămutate intern și apatrizilor. Această distincție celebrează solidaritatea, curajul și devotamentul umanitar, reflectând aprecierea globală pentru cei care aleg să pună umanitatea pe primul loc în fața provocărilor majore.

CITEȘTE ȘI Moldova primește recunoaștere internațională pentru solidaritatea față de refugiații ucraineni

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA