Descoperire arheologică importantă: Un mormânt din secolul al doilea, găsit în raionul Telenești

Arheologii au descoperit scheletul unei femei și al unui copil, în timpul unei cercetări efectuate în satul Ordășeni, raionul Telenești. Potrivit specialiștilor, mormântul datează din a doua jumătate a secolului al doilea și este atribuit culturii sarmaților.

 

În jurul scheletelor, arheologii au găsit mărgele de carneol și sticlă, dintre care se evidențiază o perlă cu chip uman, o brățară cu nodozități de bronz, o fusaiolă de lut ars și o cană lucrată la roată.

„După aceste piese de inventar acest mormânt s-ar data din a doua jumătate a secolului 2. E un mormânt atribuit culturii sarmaților”, a explicat arheologul.

Cercetările arheologice de la Odărșei sunt efectuate de Agenția Natională Arheologică, în colaborare cu Centrul arheologic din Olomuc (Cehia) și Institutul Patrimoniului Cultural.

Originari din partea centrală a stepei euroasiatice, sarmații erau una dintre culturile scitice în sens larg. Sarmații au fost menționați mai întâi de Herodot și Hipocrate, fiind pe atunci aflați încă la răsărit de Don. Ei au început să migreze spre vest în jurul secolelor al IV-lea și al V-lea î.Hr., ajungând să-i domine pe sciții, cu care erau înrudiți îndeaproape, în jurul anului 200 î.Hr.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA