foto: unhcr.org

Moldova primește recunoaștere internațională pentru solidaritatea față de refugiații ucraineni

Moldova va primi o mențiune de onoare la ceremonia de decernare a Premiului Nansen, pentru primirea călduroasă a refugiaților din Ucraina. Anunțul a fost făcut de Agenția ONU pentru Refugiați în Republica Moldova.

 

„În semn de recunoaștere pentru sprijinul și solidaritatea remarcabile pe care le-au arătat celor peste 1 milion de refugiați din Ucraina, poporul Moldovei va primi o mențiune de onoare la ceremonia de decernare a premiului pentru refugiați Nansen din 2024 a UNHCR la Geneva, pe 14 octombrie”,  anunță organizația.

Într-un material publicat pe pagina Agenției, se menționează că Moldova, cu o populație totală de numai 2,5 milioane de locuitori, a înregistrat peste 1 milion de oameni din Ucraina care trec granița de la începutul războiului la scară largă, iar peste 125.000 de refugiați sunt încă găzduiți la aproape trei ani.

„Angajamentul poporului moldovenesc depășește răspunsul în situații de urgență. Este un proiect pe termen lung de incluziune și de construire a comunității, în care refugiații nu sunt doar bineveniți, ci și li se oferă instrumentele și oportunitățile de a contribui la noua lor societate. Cetățenii moldoveni, organizațiile societății civile și autoritățile lucrează mână în mână pentru a se asigura că acești noi membri ai comunității lor au acces la educație, angajare și servicii sociale, stimulând sentimentul de apartenență la un pământ străin”, se mai arată în materialul jurnalistic.

Înființat în 1954,  Premiul UNHCR Nansen pentru Refugiați  onorează oamenii, grupurile și organizațiile care au luat măsuri extraordinare pentru a proteja refugiații, precum și persoanele strămutate în interior și apatrizii.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA