Judecătorie, ciocan, banca acuzaților

Trafic de influență în penitenciar: Un jurist, condamnat pentru că a pretins bani de la un deținut

Un fost șef al Serviciului juridic al unui penitenciar din țară și complicele său au fost condamnați pentru trafic de influență. Fostul angajat al penitenciarului a pretins de la un deținut 2 mii de euro pentru a influența un judecător să admită cererea condamnatului de eliberare condiționată înainte de termen.

Potrivit procurorilor, banii pretinși au fost transmiși sub controlul Centrului Național Anticorupție prin intermediul unui complice juristului instituției penitenciare. Complicele a primit de la jurist 200 de euro din suma pretinsă.

Urmărirea penală a durat patru luni, iar procesul de judecată a durat un an și patru luni.

Inculpații nu și-au recunoscut vina.

Instanța de judecată i-a recunoscut vinovați pe ambii și le-a aplicat pedeapsă în formă de amendă în valoare de 125 000 de lei cu privarea fostului jurist de dreptul de a ocupa funcția dată în instituțiile penitenciare din Republica Moldova timp de 5 ani.

Totodată instanța a decis confiscarea de la inculpați a contravalorii sumei de 2000 de euro, considerată ca fiind utilizată pentru comiterea infracțiunii, menținerea sechestrului aplicat asupra bunurilor inculpatului jurist pentru a garanta executarea amenzii aplicate, încasarea în mod solidar de la inculpați a sumei de 4200 lei pentru efectuarea expertizei judiciare și trecerea în folosul statului a corpului delict – o bancnotă cu nominalul de 100 euro.

Acuzatorul de stat nu este de acord cu pedeapsa aplicată și va ataca cu apel sentința la Curtea de Apel Chișinău.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA