Igor Munteanu, despre decizia CEC: „O execuție publică”

Igor Munteanu califică decizia Comisiei Electorale Centrale, care a refuzat să-l înregistreze în cursa electorală, drept neconstituțională și o execuție publică. Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă. Cu toate acestea, Munteanu nu a explicat cum a ajuns o listă de subscripție eliberată pentru un alt concurent electoral, Victoria Furtună, în setul său de documente

 

„Calific decizia drept o execuție publică. Eliminarea mea din cursa electorală este profund neconstituțională. Constituția garantează fiecărui cetățean dreptul de a alege și de a fi ales. Să elimini un candidat pro-european din cursă înseamnă să încalci flagrant Constituția. Vom apela la toate instituțiile europene pentru că nu dorim ca cineva să creadă că li se vor ierta aceste greșeli”, a spus Munteanu.

Igor Munteanu a depus la CEC 17.357 de semnături, dintre care peste  2.000 au fost invalidate. Astfel, Comisia Electorală a acceptat 14.827 de semnături, număr insuficient pentru a fi admis în cursa electorală. Munteanu susține că, de fapt, baza de date a Comisiei Electorale nu ar fi fost actualizată.

„La baza acestei neînțelegeri stă o bază de date neactualizată, față de care am avut pretenții. Este clar că au existat foarte multe neconcordanțe între semnăturile din listele de subscripție și baza de date a CEC. Datele interpretate eronat de angajații CEC, fie faptul că cei care au semnat pentru noi nu aveau viză de reședință în raionul respectiv sau nu aveau drept de vot, au dus la această situație”.

Igor Munteanu nu a explicat totuși cum o listă de subscripție pe suport de hârtie din dosarul său aparținea altui candidat la scrutinul prezidențial – Victoria Furtună.

Comisia Electorală Centrală a înregistrat marți ultimii trei candidați în cursa pentru funcția de șef de stat. În total, sunt 11 candidați: Alexandr Stoianoglo, susținut de PSRM; Maia Sandu, candidata PAS; Renato Usatîi, desemnat de Partidul Nostru; Vasile Tarlev, reprezentantul Partidului pentru Viitorul Moldovei; Irina Vlah, propusă de un grup de cetățeni; Ion Chicu, candidatul PDCM; Andrei Năstase, înaintat de un grup de cetățeni; Octavian Țîcu, reprezentantul Blocului electoral „Împreună”; Victoria Furtună, propusă de un grup de cetățeni; Natalia Morari și Tudor Ulianovschi, ambii desemnați de grupuri de cetățeni.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA