Ministrul de Externe al Ucrainei, la Chișinău: Ucraina rămâne în continuare un partener consecvent al Moldovei

Ucraina rămâne în continuare un partener consecvent al Republicii  Moldova și un participant activ al negocierilor în contextul reglementării transnistrene. Această poziție a fost exprimată de ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Andrii Sybiha, aflat într-o vizită în țara noastră.

Ucraina va acorda Republicii Moldova toată susținerea de care are nevoie. Viziunea noastră constă în faptul că această reglementare trebuie să fie pașnică și să ducă la reintegrarea Republicii Moldova în frontierele sale internațional recunoscute. Regiunea transnistreană este Moldova. Iar Rusia trebuie să-și evacueze de acolo armata”, a declarat oficialul ucrainean în cadrul unei conferințe de presă susținute alături de ministru de externe al Moldovei, Mihai Popșoi.

Cei doi miniștri au avut o întrevedere, în cadrul căreia au fost discutate multiple subiecte de interes comun pentru ambele state.

„Am avut o discuție foarte amplă referitoare la dialogul bilateral în contextul amenințărilor hibride din partea Rusiei și referitor la viitorul nostru comun. De asemenea am discutat despre colaborarea regională și bilaterală în domeniul energetic, ca să putem mări producția, transportul și să mărim posibilitatea de a transporta gaze. Am vorbit și despre colaborarea bilaterală în domeniul infrastructurii de transport legată de porturile dunărene și cele de la Marea Neagră”, a precizat ministrul de Externe al Ucrainei.

Oficialul a menționat, de asemenea, că una dintre principalele teme de discuție cu Mihai Popșoi a fost perspectiva ambelor țări în Uniunea Europeană.

În acest sens, ministrul de Externe de la Chișinău, și-a exprimat disponibilitatea de a consolida interacțiunea în formatul trilateral – Republica Moldova, Ucraina și România – și de a extinde colaborarea.

Acest lucru se referă nu doar la cooperarea dintre cei trei miniștri de externe, dar și la o colaborare regională, directă, sectorială”, a notat ministrul.

În cadrul discursului său, Mihai Popșoi a accentuat de asemenea că Republica Moldova își menține în continuare poziția de  solidaritate și susținere fermă pentru Ucraina, pentru independența,  suveranitatea și integritatea teritorială a statului vecin în contextul agresiunii Federației Ruse.

„În acest context dificil, am reafirmat angajamentul ferm al Republicii Moldova de a acorda în continuare sprijin politic, diplomatic și umanitar prietenilor și vecinilor noștri ucraineni. Țara noastră condamnă hotărât presiunea armată, neprovocată, nelegitimă a Rusiei împotriva Ucrainei. O agresiune asociată cu multiple crize, război, pierderi de vieți omenești, ocupare de teritorii, distrugere masivă a infrastructurii. De la începutul războilui țara noastră este alături de Ucraina și o susține în cadrul tuturor platformelor internaționale. În acest context, doresc să reafirm sprijinul deplin pentru formula Păcii propusă de Volodimir Zelenski, formula care este singura cale de pace cuprinzătoare, justă și durabilă”, a punctat demnitarul.

Mihai Popșoi a dat asigurări că autoritățile țării noastre vor depune în continuare eforturi pentru a acorda sprijin celor peste 125 mii de cetățeni ucraineni care s-au refugiat în Republica Moldova.

 

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA