Reacția Chișinăului: Decizia Tiraspolului de a interzice termenul „Transnistria” este o inițiativă inutilă

Decizia Tiraspolului de a interzice termenul „Transnistria” este o inițiativă inutilă și contraproductivă. Astfel comentează Biroul politici de reintegrare așa-numita lege adoptată de separatiștii din stânga Nistrului.

 

„E o inițiativă inutilă, chiar contraproductivă în situația regională actuală. Nu credem că aceste discuții pe marginea toponimiei vor facilita apropierea dintre cele două maluri ale Nistrului sau vor accelera procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană. Reamintim că termenul ”Transnistria” apare în discursul public cu mult înainte ca nazismul ori fascismul să fi existat. El e fixat și în Declarația de Independență a Republicii Moldova (”SUBLINIIND dăinuirea în timp a moldovenilor în Transnistria – parte componentă a teritoriului istoric şi etnic al poporului nostru;…), dar și în alte acte normative (incl. Legea Nr. 173 din 22 iulie 2005 cu privire la prevederile de bază ale statutului juridic special al localităţilor din stînga Nistrului (Transnistria)”, se arată în răspunsul Biroului pentru info1.md.

 

Potrivit liderului nerecunoscut de la Tiraspol, „termenul „Transnistria” este asimilat cu nazismul, iar dacă este folosit public, ar trebui să atragă răspunderea administrativă”.

CITEȘTE ȘI: Utilizarea termenului „Transnistria” va fi pedepsită în stânga Nistrului

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA