Sursa: naijanews.com

Procurorii francezi: Durov e învinuit în 12 infracțiuni legate de „crima organizată”

Fondatorul Telegram, Pavel Durov, este învinuit în 12 infracțiuni legate de ,,crima organizată”. Conform procurorilor, platforma sa ar fi fost complice în sprijinirea escrocilor, spălătorilor de bani, traficanților de droguri și a persoanelor care răspândesc conținut privind exploatarea sexuală a copiilor, a anunțat procurorul francez Laure Beccuau într-o declarație, informează CNN.

Aceste acuzații includ acuzații că platforma sa a fost complice în sprijinirea escrocilor, spălătorilor de bani, traficanților de droguri și a persoanelor care răspândesc conținut privind exploatarea sexuală a copiilor, a declarat luni procurorul francez Laure Beccuau într-o declarație. Beccuau a adăugat că Durov este acuzat că a refuzat să comunice ,,informații sau documente” legate de anchetă.

Arestarea lui Durov a stârnit o dezbatere despre libertatea de exprimare și cine are responsabilitatea pentru conținutul ilicit de pe internet. Deputatul rus Maria Butina – care a fost condamnată în SUA pentru spionaj și deportată în Rusia în 2019 – l-a numit duminică pe CEO ,,prizonier politic”.

Dar președintele francez Emmanuel Macron a declarat într-o declarație postată luni pe X că arestarea lui Durov nu a fost ,,în niciun caz o decizie politică”.

,,Franța este mai mult ca niciodată angajată față de libertatea de exprimare și comunicare, inovație și antreprenoriat. Aceasta va rămâne așa. Într-un stat de drept, pe rețelele de socializare ca și în viața reală, libertățile sunt exercitate într-un cadru stabilit prin lege pentru a proteja cetățenii și a le respecta drepturile fundamentale. Este de datoria instanțelor, în deplină independență, să aplice legea. Arestarea președintelui Telegram pe teritoriul francez a avut loc în cadrul unei anchete judiciare în curs. Aceasta nu este în niciun caz o decizie politică. Este de competența judecătorilor să decidă”, a scris Macron pe X.

Pavel Durov rămâne în arest preventiv după ce a fost reținut în aeroportul din Paris. Arestarea lui ar putea dura până pe 28 august, dacă nu îi va fi prelungit arestul din nou.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA