Elevii din școlile care vor începe anul de studii duminică, 1 septembrie, vor avea o zi de vacanța în plus

Elevii din școlile care vor începe anul de de studii în ziua de duminică, 1 septembrie, vor avea o zi suplimentară în vacanța de toamnă, iar profesorii din aceste instituții vor beneficia de remunerare dublă pentru această zi, dar și de o zi liberă. Precizările au fost făcute de ministrul Educației, Dan Perciun, după ce anterior ministerul pe care îl conduce a anunțat că e la discreția instituțiilor de învățământ dacă organizează careul solemn în data de 1 sau 2 septembrie.

”Cred că careul nu va începe la 8:30, vor începe pe la ora 11:00. Asta o să le ofere celor care o să opteze pentru această opțiune o zi suplimentară de vacanță. În același timp pentru profesori o să fie o muncă plătită dublu pentru că e zi de duminică și suplimentar o să aibă o zi de concediu. Cei care vor începe pe 2 septembrie vor avea o zi obișnuită integrală cu toate orele care sunt în orar. Nu vor recupera, dar vor avea două zile de vacanță în loc de trei zile”,  Dan Perciun, ministrul Educației.

Unii manageri ai instituțiilor de învățământ din Capitală spun că au decis să organizeze careul solemn în ziua de luni, 2 septembrie, după ce Primăria Capitalei a dat o indicație în acest sens.

”Startul îl dăm cu imnul Republicii Moldova cu un bun venit. Eu cred că până la 30 de minute, fiindcă cu 30 de minute vom prelungi ziua după lecții. Va fi în data de 2 septembrie la orele 8:00 dimineața, nu la 8:30, dar fix așa cum încep lecțiile. Așa au fost propunerile și a părinților și a copiilor”, Nelly Berezovschi, directoarea Liceului Teoretic ”Mihai Viteazu”.

Președintele sindicatelor din Educație, Ghenadie Donos, apreciază pozitiv ideea Ministerului Educației de a lăsa la discreția școlilor să aleagă ziua în care vor organiza festivitatea dedicată începutului anului de studii 2024-2025, dar a subliniat că ar fi fost mai bine dacă autoritățile centrale ar fi dispus ca în toate școlile din țară să înceapă procesul de studii în ziua de 2 septembrie.

”Două opțiuni s-a făcut sub presiunea unor colective, unor manageri. Era nemulțumirea mai mult că unul septembrie e zi de duminică. Vedeți că s-a ridicat și clerul că e zi de odihnă și trebuie să respectăm și odihna. Noi nu avem la Sindicate plângeri, careva nemulțumiri”, Ghenadie Donos, președintele sindicatelor din Educație.

Potrivit Ministrului Educașiei, ceremonia de deschidere a anului școlar ar trebui să aibă o durată de maxim o oră și jumătate, iar școlile pot să decidă formatul careului și a activităților care vor avea loc în sălile de clasă în prima zi a anului de studii. Primei lecție în toate școlile din țară va avea genericul „Împreună pentru pace”.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA