Fermierii, care recent au solicitat declararea situației excepționale în agricultură, cu aplicarea moratoriului la calcularea penalităților și executarea silită de bănci, anunță că nu vor da curs invitației la discuții lansată de premier, dacă la ele nu vor participa președintele Maia Sandu, președintele Parlamentului și reprezentanții comisiei speciale creată în Parlament pentru situația din agricultură, invocând faptul că este ,,vorba de problema națională de a salva fermierii micro, mici și mijlocii”.
”Cel mai potrivit este ca situația să fie echilibrată sau stabilizată prin metode corecte ca fiecare agricultor să nu fie forțat, executat și fiecare în parte să poată decidă asupra situației sale împreună cu creditorii pe care-i are”, Alexandru Bădărău, directorul Asociația Forța Fermierilor.
Nici Președinția și nici Legislativul nu a reacționat public până acum la această cerere. Reprezentanții asociației Forța Fermierilor și-au anunțat poziția după ce acum două zile premierul Dorin Recean i-a invitat săptămâna viitoare la discuții, precizând că Guvernul îi va ajuta ,,pe cei mai afectați de secetă” pentru că acestea sunt posibilitățile reale ale bugetului existent. Fermierii din Cahul, Vulcănești și Cantemir au solicitat în data de 13 august o întrevedere cu președintele Maia Sandu și șeful Legislativului Igor Grosu pentru a discuta măsurile de ajutor pentru agricultorii a căror terenuri sunt afectate pentru al treilea an consecutiv de secetă.
Conform datelor prezentate de agricultori, în 2022 au fost afectate de secetă peste 27 de mii de hectare de culturi, în 2023 peste 16 mii de hectare, iar în 2024 peste 19 mii de hectare de culturi din prima grupă, iar informațiile în ceea ce privește a doua grupă încă nu au fost colectate. În total, în acești 3 ani, suma prejudiciilor a ajuns la aproape 700 de milioane de lei.