Crește numărul de cazuri de COVID-19. Ce spun medicii

Numărul persoanelor infectate cu SARS-CoV2 s-a dublat timp de o săptămână la nivel de țară. Medicii epidemiologi susțin că a crescut și numărul pacienților internați în spitale cu Covid 19, iar jumătate dintre aceștia sunt copii.

”Dacă vorbim de ultima săptămână s-au înregistrat în jur de 1380 de cazuri în comparativ cu săptămâna precedentă când au fost înregistrate 740 de cazuri, practic numărul acestora s-a dublat. Se datorează faptului că ne aflăm în perioada estivală, lumea circulă și tulpinele care astăzi sunt circulante și cunt considerate de OMS cu un grad de transmisie mult mai mare”, Veceaslav Guțu, director adjunct ANSP.

La Spitalul Clinic din Bălți din numărul total de pacienți internați cu Covid 19 jumătate sunt copii.

”La Spitalul Clinic din Bălți se atestă o creștere a bolnavilor internați cu COVID 19. În prezent în secția de Boli infecțioase sunt internați 33 de pacienți dintre care 14 sunt copii. Starea pacienților este stabilă și primesc toată asistența medicală necesară”, Andreea Galici, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic din Bălți.

Și la spitalul raional din Orhei a crescut numărul pacienților internați cu SARS-CoV2.

”Sunt în stare de gravitate medie. Nu mai este forma ceea agresivă care era în trecut. Au niște tipuri de pneumonie atipice, care trebuie tratate numaidecât în staționar. Cei care sunt depistați pozitiv și sunt în stare satisfăcătoare, noi îi retrimitem către medicul de familie cu tratament la domiciliu. Cei care necesită să fie internați noi îi internăm ca să-i stabilizăm să nu se acutizeze mai tare. Merge vorba de pacienți vârstnici și de pacienți tineri chiar și copii”, Andrei Vîrlan, directorul Spitalul raional Orhei.

Iar la Spitalul raional din Cahul, îm prezent sunt internați cinci pacienți cu COVID 19 dintre care trei sunt copii.

”Au fost internați din mai multe considerente. În primul rând sunt oameni care au vârsta de sub 80 de ani, care au comorbidități și medicilor de familie le este frică ca să-i trateze la domiciliu. Sunt cu pneomonie internați la noi. Am avut și două femei însărcinate, dar dumnealor au stat internate două zile, s-a confirmat că nu au pneomonie radiologică și au refuzat internarea”, Lilia Postolachi, vicedirectorul Spitalului raionul Cahul.

Medicii epidemiologii le recomandă în special persoanelor cu boli cronice să se vaccineze împotriva COVID-19 pentru a evita eventuale complicații.

”Principalele simptome sunt febra, tusea, durerea în gât, simptome care ar trebui să alarmeze pacientul și să se adreseze după ajutorul medical. Vaccinarea este recomandată grupurilor cu risc crescut, persoanelor vulnerabile care au fie 60 plus și care au anumite comorbidități, care ar putea să-i facă mai vulnerabili în contactul cu infecția de COVID-19. Astăzi în țară avem vaccin PFIREZ de tip nou. Vaccinul protejează în special împotriva tulpinilor A4 și B5, care sunt considerate îngrijorătoare de către OMS”, Veceaslav Guțu, director adjunct ANSP.

În ultimele patru săptămâni, în Moldova au fost înregistrate în total 9276 de cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA