Sursa: mediu.gov.md

200 milioane de euro vor fi investiți pentru împădurirea Moldovei

Ministerul Mediului al Republicii Moldova a semnat un acord cu Banca Europeană pentru Investiții, care va furniza un împrumut de 200 de milioane de euro pentru a sprijini programul de împădurire. Conform Ministerului, vor fi împădurite circa 70 de hectare de păduri noi împărțite în toate regiunile țării. Anunțul a fost făciut de către ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu, aflat într-o vizită la Soroca.

,,Noi suntem codașii Europei, cu cea mai mică rată de împădurire de pe continent, abia ajungând la 12%. Aceasta a dus la dispariția izvoarelor din păduri, pierderea speciilor și impactul sever al schimbărilor climatice. Fenomenele extreme, precum inundațiile, ploile cu grindină și temperaturile caniculare de peste 37 de grade, devin din ce în ce mai frecvente, afectând sănătatea populației și stabilitatea mediului”, a declarat ministrul.

De asemenea, ministrul Mediului a mai adăugat că aionul Soroca nu stă foarte bine în ceea ce privește împădurirea, menționând că se situiază pe locul 22 din 35, cu o rată de doar 8,3%.
,,Este loc de mai bine și avem nevoie de implicarea tuturor, de la Parlament și Guvern, până la primari și cetățeni”, a adăugat Lazarencu. Programul național de împădurire vizează plantarea a 145.000 de hectare de pădure în următorii 10 ani, un obiectiv ambițios ce necesită sprijinul administrațiilor publice locale”, a adăugat ministrul.
Ministrul Lazarencu a recunoscut problemele de corupție din sistemul silvic, dar a subliniat că în ultimii doi ani, pentru fiecare copac tăiat, s-au plantat alți 12.
Pentru a suplimenta eforturile de împădurire, ministrul anunțat planuri de dezvoltare a conceptului de păduri private, oferind stimulente fiscale și reglementări clare pentru proprietarii de terenuri care doresc să creeze păduri.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA