Sursa: undp.org

Moldova își intensifică eforturile de a spori reziliența climatică a femeilor din mediul rural

Moldova va avansa eforturile sale de a integra dimensiunea de gen în politicile climatice, de a abilita femeile și de a le sprijini în dezvoltarea afacerilor reziliente la climă, precum și de a promova soluții climatice inteligente pentru dezvoltarea durabilă a comunităților. Declarația a fost făcută de PNUD, care va implementa proiectul cu suportul financiar din partea Suediei și Norvegiei.

,,Femeile din mediul rural poartă o povară disproporționată a oportunităților economice limitate, a muncii de îngrijire neplătite și recent și a amenințărilor la adresa culturilor și mijloacelor de trai cauzate de dezastrele climatice, cum ar fi secetele sau inundațiile. Combinate, toate acestea duc la un risc crescut de a se confrunta sau de a cădea în sărăcie de-a lungul vieții lor. De aceea, prin acest proiect, alături de Suedia și Norvegia, ne propunem să abordăm aceste provocări, abilitând femeile să ia măsuri eficiente pentru a face față impactului schimbărilor climatice, în special în zonele rurale, precum și să le consolidăm capacitățile pentru a începe sau a dezvolta o afacere rezilientă la schimbările climatice”, a declarat Daniela Gasparikova, Reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Proiectul va sprijini testarea primelor comunități energetice (cooperative), conform amendamentelor recente la Legea privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile. Abordarea europeană privind comunitățile energetice implică crearea de grupuri locale de cetățeni, companii și autorități locale care colaborează pentru a produce, distribui și consuma energie regenerabilă la nivel local.

Astfel, PNUD, Suedia și Norvegia vor sprijini înființarea a trei cooperative energetice, precum și a două cooperative în sectoarele agricol și social.

Trei comunități beneficiare ale primei etape a proiectului vor primi asistență tehnică și financiară pentru inițiative axate pe servicii ecologice care facilitează accesul la piață, cum ar fi construcția infrastructurii verzi pentru târguri în aer liber și alte servicii conexe.

Alte 12 comunități vor fi ajutate să pună în aplicare intervenții de adaptare la schimbările climatice care țin cont de dimensiunea de gen, legate de gestionarea inundațiilor, împădurirea, accesul la energie curată, sisteme de alimentare cu apă eficiente din punct de vedere energetic.

Proiectul va contribui la consolidarea cunoștințelor despre gen și climă în rândul specialiștilor în domeniul politicilor, funcționarilor publici și antreprenorilor. Va fi creată și abilitată o comunitate tematică de practicieni.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA