Alarmant! Peste 100 de agresiuni asupra medicilor de pe ambulanță, de la începutul anului

Peste 100 de agresiuni asupra medicilor de pe ambulanță, de la începutul anului. Cele mai multe cazuri au fost raportate în centrul țării.

Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească menționează că uneori membrii echipelor AMU sunt expuși riscului de a fi agresați nu numai verbal, dar și fizic în activitatea cotidiană. În ultima perioadă, violența a devenit o problemă.

De la începutul anului 2024, au fost raportate 110 cazuri de agresiuni asupra medicilor de pe ambulanță: 94 verbale și 16 fizice. Cele mai multe incidente au avut loc în regiunea centrală a țării, cu 66 agresiuni (55 verbale și 11 fizice). În nordul țării, s-au înregistrat 27 agresiuni (23 verbale și 4 fizice), în sudul țării 15 agresiuni (14 verbale și una fizică), iar în UTA Găgăuzia 2 agresiuni verbale.

Comparativ, în anul 2023 au fost înregistrate 219 cazuri de agresiuni (188 verbale și 31 fizice), iar în 2022, 196 cazuri (158 verbale și 38 fizice). Se observă că unii pacienți sunt mai predispuși să recurgă la comportament violent atunci când ceva nu le convine.

Amintim că recent, pe 8 iulie, o felceră din echipa PAMU Dubăsarii Vechi a fost agresată de un pacient pe care încerca să-l ajute. În urma atacului, femeia a suferit o traumă cranio-cerebrală închisă, comoție cerebrală și fractură a oaselor nazale.

Doar câteva zile mai târziu, pe 14 iulie, membrii echipei SAMU Călărași au fost brutal atacați de doi indivizi aflați în stare de ebrietate. Felcerul, infirmierul și șoferul ambulanței au fost răniți și au necesitat spitalizare.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA