Consumatorii sunt îndemnați să manifeste atenție deosebită atunci când cumpărăr ouă, în special în perioada cu temperature caniculare, care reprezintă un risc major de infestare a ouălor cu bacterii periculoase precum Salmonella.
Apelul vine din partea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).
„Ouăle fac parte din categoria produselor ușor perisabile, care necesită a fi depozitate la temperaturi speciale și consumate în termenul optim stabilit. Ouăle se pot comercializa doar în spații/locuri autorizate sanitar-veterinar pentru funcționare, ferite de razele directe ale soarelui, în condiții de temperatură adecvate, recomandat +5 +180 C”, atenționează specialiștii.
În context, ANSA vine cu recomandări pentru cetățeni, înainte de a procura și a consuma acest produs alimentar, care sunt îndemnați să examineze cu atenție:
Aspectul exterior a ouălor: Coaja ouălor proaspete trebuie să fie integră, curată, mată, poroasă, fără pete şi miros specific;
Termenul de valabilitate a ouălor constituie 28 de zile de la data ouatului.
„Ouăle trebuie să fie marcate corespunzător. Marcajul este format din: codul întreprinderii de producere (ex. 3MD EPC 000); data durabilității minimale DDM: xx.yy.zz, unde xx, yy și zz reprezintă, respectiv, ziua, luna și anul – dată până când produsul alimentar își păstrează proprietățile specifice ( și asta dacă este păstrat în mod corespunzător)”, explică specialiștii.
Categoria de calitate și de greutate. Există categoria A sau „ouă proaspete” și categoria B.
De asemenea, ouăle se clasifică și după categorii de greutate:
- XL – foarte mare: cel puțin 73 g;
- L – mare: de la 63 la 73 g exclusiv;
- M – medie: de la 53 la 63 g exclusiv;
- S – mică: mai puțin de 53 g.
De asemenea, ANSA îndeamnă oamenii să acorde atenţie la ștampilă.
„Evitați procurarea ouălor, fără inscripție sau fără ștampila clar vizibilă”, îndeamnă ANSA.
Totodată, în condiții de casă, se recomandă păstrarea ouălor la frigider.
Iar înainte de consum, ouăle trebuie să fie spălate, or, microorganismele patogene de pe coajă pot pătrunde în produsele culinare și în condițiile unei procesări/prelucrări insuficiente de temperatură.
Ouăle învechite se recunosc după următoarele caracteristici:
- coaja este lucioasă;
- spațiul cu aer este mare;
- albușul are vâscozitate foarte mică şi este aproape lichefiat (apos);
- ouăle cu gălbenușul lipit de coajă sau cu gălbenușul vărsat în albuș sunt
- considerate necomestibile;
- ouăle alterate au miros străin, iar dacă procesul de descompunere a început – au miros de hidrogen sulfurat.
În cazul constatării unor nereguli, consumatorii sunt în drept să depună reclamațiile respective, în conformitate cu legislația în vigoare, în adresa subdiviziunilor teritoriale ANSA sau la adresa electronică: [email protected] sau pot apela la nr. 022 – 511 – 511 / Viber: 067675544.