Locatarii unui bloc din sectorul Râșcani al Capitalei cer autorităților să ia măsuri pentru securizarea curții

Le este frică să iasă din casă. Un grup de locatari de pe strada Miron Costin din sectorul Râșcani al Capitalei cer autorităților municipale de mai bine de 6 ani să fie ajutați. Locatarii se plâng că din 2018, când a fost demontată bara de protecție din curte, duc o luptă continuă cu ambuteiajele și cu automobilele care circulă cu viteză excesivă chiar prin fața blocului. Oamenii spun că aici au fost accidentați de mai multe ori copii, vârstnici și animale de companie.

Locatarii cer autorităților municipale să instaleze limitatoare de viteză sau bare de protecție la intrarea în curte.

”Una, două, trei, patru – căi prin preajma scărilor blocurilor care duc direct spre grădiniță, dar intră prin curtea noastră. De ce intră mereu prin curtea noastră și ies aceleași mașini de fiecare dată?”

Cristina Marian ne-a povestit că cel mai dificil este în timpul anului școlar, când fiica ei trebuie să stea minute în șir pentru a traversa strada și pentru a merge la școală. Într-una din zile, fiica a fost lovită de un autoturism, iar de atunci copila îi este frică să mai iasă afară.

”Problema globală se începe de la 1 septembrie când începe anul școlar. La 1 septembrie fata trebuie să stea 10 minute ca să treacă mașinile ca să pornească la școală, ea nu poate ieși de pe bordura curții. Parcă suntem un fabrică aici, una după alta și e imposibil, copilul are 11 ani și eu nu pot să îi permit să iasă singură la plimbare pentru că e imposibil. Ei sunt nevoiți să stea sub geamurile apartamentelor pentru că nu pot să se ducă că au frica că circulă mașinile”, Cristina Marian, locatară.

Și pentru Anastasia Luchian ieșirea în curte este o mare provocare.

” Eu cu fetița, mi-a lovit fetița, fata e cu grad de dezabilitate și mi-a lovit-o un pic aici, dar a trecut cu bine”, Anastasia Luchian, locatară.

Localnicii spun că și animalele de companie au fost lovite de mașini chiar sub privirile copiilor.

”Au fost cazuri când au fost lovite și animale domestice. Oamenii au văzut cum l-a călcat, apoi a ieșit și l-a aruncat sub roțile mașinilor parcate în preajmă. Copiii au văzut și au început să plângă. Vă imaginați copiii care iubesc animalele au văzut asta. A fost un stres pentru ei”,

Ambuteiaje mari se formează în zonă dimineața și seara. Oamenii spun că majoritatea șoferilor care trec prin curte ocolesc ambuteajele de pe strada Florilor pentru a ajunge mai ușor la instituțiile școlare și preșcolare situate în preajma blocului..

”Pentru noi este un calvar. Mamele cu cărucioare nu pot trece deloc în această perioadă. Copiii cu rucsacuri sunt nevoiți să parcurgă zone impracticabile sau să meargă pe câmp. În mod constant auzim înjurături”, Eugeniu Sanduleac, locatar.

Oamenii se plâng că de nenumărate ori au apelat la poliție și la pretura sectorului Râșcani, dar nu au fost auziți.

”Am scris cerere pe cinci pagini, când am venit la poliție cererea mea nu era. Am constatat că nu a fost înregistrată”, Irina Dicova, locatară.

”Am primit răspuns în 2023 că direcția general de mobilitate urbană o să ne soluționeze problema, dar până în timpul de față nu s-a rezolvat problema absolut deloc. Ne sufocăm de mașini, ne este frică pentru copii, în general este un loc foarte periculos”, Anastasia Luchian, locatară.

”Rugăm foarte mult instanțele să se ocupe de problema noastră și să rezolvăm cu success, să ne pună niște limitatoare de viteză ca să trăim și noi în liniște, avem dreptul să trăim și noi în liniște în orașul acesta”.

Direcția Generală de Mobilitate Urbană a precizat pentru ONE TV că bara de protecție de pe strada Miron Costin 4/1 a fost demontată în 2018 la solicitarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, după ce în curtea blocului s-a produs un incendiu, iar pompierii au ajuns cu dificultate. După acest incident, Pretura Rîșcani a decis în 2018 să demonteze definitiv bara de protecție.

Reprezentanții Direcției Generale Mobilitate Urbană a spus pentru ONE TV că cunosc această problemă. Miercuri, 10 iulie, un grup de specialiști au fost la fața locului și au decis să instaleze la intrarea și ieșirea din curte indicatoare rutiere. Direcția Generală de Mobilitate Urbană afirmă că nu poate instala bare sau piloni în curte, deoarece este ilegal.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA