Scutiri de impozite și amenzi mai mici. Politica fiscală pentru 2025, votată în prima lectură

Scutirile personale și cele pentru persoanele întreținute vor fi majorate cu 10 la sută, iar veniturile obținute de persoane fizice la înstrăinarea unui autoturism aflat în proprietate cel puțin 3 ani vor fi scutite de impozite. Sunt doar câteva dintre noile prevederi ale proiectului politicii bugetar-fiscale, votat în prima lectură de Parlament. Documentul conține modificări la 13 legi.

 

Documentul mai prevede simplificarea procesului de raportare fiscală pentru întreprinderile micro, care au cel mult cinci salariați.

Totodată, documentul mai stabilește extinderea autonomiei financiare a autorităților locale prin oferirea dreptului de majorare a impozitului pe bunuri imobiliare și a impozitului funciar cu până la 300 % pentru clădirile și terenurile intravilane neîngrijite, precum și pentru terenurile agricole nelucrate timp de doi ani consecutivi.

Se mai propune eliminarea taxei pentru posesorii de câini și ajustarea normelor ce reglementează taxa de plasare a publicității și taxa pentru dispozitivele publicitare.

În domeniul vamal, proiectul urmărește extinderea termenului de valabilitate a autorizațiilor pentru regimurile vamale speciale până la 1 ianuarie 2027.

Vor fi micșorate de la 40% la 2% amenzile pentru declarații vamale sau documente de însoțire a mărfurilor cu date eronate, în cazul în care mărfurile au fost supuse controlului fizic total și au primit liberul de vamă, etc.

Proiectul urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.

 

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA