foto: The Insider

The Insider: Igor Gorgan, fostul șef al Statului Major, ar fi informator al serviciilor ruse

Fostul șef al Marelui Stat Major Igor Gorgan ar fi livrat informații secrete unei persoane din cadrul Serviciul de informații militare a Rusiei. Publicația The Insider afirmă că a intrat în posesia unor mesaje de pe Telegram între Gorgan și Alexei Makarov, din cadrul GRU. Generalul moldovean ar fi raportat în mod regulat despre situația politică internă din Moldova. Președinția anunță că Gorgan va rămâne fără distincțiile de stat și gradele militare.

 

The Insider scrie că a avut acces la corespondența Telegram a fostului șef al Statului Major al Republicii Moldova Igor Gorgan cu curatorul său GRU, colonelul Alexei Makarov.  Gorgan ar fi raportat în mod regulat despre situația politică internă din Moldova și a transmis date despre vizitele reprezentanților Ministerului ucrainean al Apărării, care au cumpărat echipament militar și obuze pentru forțele lor armate.

Acest schimb de informații ar fi funcționat în Statul Major până la sfârșitul anului 2021, până când președintele Maia Sandu l-a demis. Și în ajunul expulzării în masă a diplomaților spioni ruși din Moldova, în iulie 2023, acesta s-ar fi angajat la oficiul ONU e la Chișinău. The Insider susține că Gorgan este și în prezent un informator important pentru GRU.

Igor Gorgan și Alexei Makarov ar fi început să discute deosebit de activ în aprilie 2022, adică după începerea invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina.   Întâlnirile confidențiale aveau loc mai ales în cafenelele din Chișinău sau la pescuit: „Ma pot întâlni cu oricine, sunt un om de acțiune, trebuie să merg mai repede înainte!!! Trebuie să mergem la pescuit și să discutăm totul! Trăim vremuri istorice! Și trebuie să facem această poveste!” – spune una din scrisorile generalului moldovean, potrivit sursei.

Judecând după aceste rapoarte, GRU a fost deosebit de interesat ce arme cumpăra Kievul de la țările vecine, inclusiv Moldova. Potrivit mesajelor, generalul Gorgan ar fi raportat acest lucru: „Ucraina încearcă să cumpere din Moldova (sau să ia cu ajutorul „ partenerilor ” ) 6 Mig-29, care se află în Mărculești. Ei insistă foarte tare… În timp ce avioanele sunt pe loc. Vor să efectueze operațiunea printr -o companie-paravan din Emiratele Arabe Unite în viitorul apropiat.”

În aceeași zi, un alt mesaj: „Trenurile cu combustibil pleacă de pe teritoriul Moldovei, și anume din satul Etulia , până în așezarea ucraineană Reni. Trenul cu combustibil se deplasează doar noaptea și stă nemișcat ziua pentru a nu deveni o țintă a Forțelor Ruse.”

„Mulțumesc”, răspunde colonelul Makarov.

Următorul mesaj adresat curatorului nu a întârziat să sosească: „Ucrainenii se plimbă pe lângă Ministerul nostru Apărării de 3 săptămâni și cer totul, în special obuze pentru artilerie”.

Agentul Gorgan a fost bântuit și de furnizarea de arme către Ucraina prin România și îi dă un sfat colonelului Makarov: „Trebuie să închidem repede granița cu România! Aceasta este o gaură mare! O mulțime de marfă vine de acolo în Ucraina. Mai ales mărfuri militare! Românii mai au niște fabrici militare care produc arme și muniții.”, mai spun jurnaliștii de la The Insider.

Publicația mai scrie că în ajunul expulzării în masă a diplomaților ruși din Moldova în iulie 2023, Gorgan a încetat să mai comunice și s-a angajat la Oficiul ONU pentru Refugiați din Chișinău (UNHCR-Moldova). Agenția înregistrează toate persoanele strămutate intern din Ucraina și îi ajută să se stabilească într-un loc nou. Ironia este că Gorgan, care a propus recent ca Serviciul de Securitate de Stat să instituie o blocare a Ucrainei, oferă acum ajutor umanitar copiilor ucraineni.

Președinția a reacționat la această investigație. Șeful cabinetului președintelui  Maia Sandu a scris pe Telegram că  astfel de crime împotriva statului trebuie pedepsite în cel mai aspru mod pentru trădare de Patrie.
”În 2021 această persoană a fost destituită din funcție de Președinta Maia Sandu. Distincțiile de stat oferite acestuia în 2006 „Meritul Militar”, 2015 „Credință Patriei” și gradele militare vor fi retrase. Asemenea cazuri demonstrează că sunt imperios necesare o monitorizare continuă și o verificare minuțioasă în raport cu cei din instituțiile de apărare și de asigurare a securității statului. Astfel de infractori din interior contribuie la amenințările hibride la adresa statului Republicii Moldova”, se arată în declarația emisă.
Igor Gorgan a făcut școala militară din or. Novosibirsk, Federaţia Rusă. În 2013 – 2016 a fost şef al Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, comandant al Armatei Naţionale. El a revenit în această funcție în 2019, pe când Igor Dodon era președinte.
Ulterior, Maia Sandu l-a fost destituit din funcție în septembrie 2021.
Igor Gorgan nu a reacționat deocamdată la această investigație.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA