Facebook/Maia Sandu

Mii de oameni au sărbătorit Ziua Europei în centrul Capitalei. Oamenii speră că Moldova va deveni membră a UE

Mii de cetățeni moldoveni s-au adunat în Orășelul European din Piața Marii Adunări Naționale pentru a sărbători Ziua Europei cu muzică și voie bună. Oamenii veniți la sărbătoare spun că își doresc ca Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană pentru că cetățenii țării noastre să se bucure de pace, libertate și bunăstare.

În Orășelul European l-am întâlnit pe Mihail Năstas, care, la cei 78 de ani ai săi, nu-și pierde speranța că într-o bună zi va trăi într-o Moldovă Europeană.

”Susțin parcursul european al Republicii Moldova de a fi țară a Uniunii Europene. Unde drepturile omului se respectă și respectiv totul se începe de la drepturile omului, iar justiția lucrează în sensul adevărat al cuvântului. Ca să ajungem în Uniunea Europeană până în 2030 ar trebui să ne schimbăm mentalitatea, gândirea și comportamentul. Să fim onești, să fim cinstiți”, Mihail Năstas, locuitor al Capitalei.

Toți participanții la Ziua Europei pe care i-am intervievat ne-au spus că își doresc ca țara noastră să devină membra a Uniunii Europene, iar cetățenii moldoveni să devină cetățeni europeni.

”Vreau din suflet să aderăm la Uniunea Europeană. Și pentru mine este o zi deosebită și este organizată foarte bine. Toată lumea este liberă și nimeni nu sunt aduși forțați. Apreciem democrația, libertatea și fericirea”.

”Este bine organizat la cel mai înalt nivel. Să organizeze cât mai des. Avem o țară foarte frumoasă, avem copii talentați. Dacă vom depune efort vom fi exatrordinar de fericiți. Raiul este aici la noi acasă nu trebuie să-l căutăm în altă parte”.

”Trebuie să fim loiali pentru ceea ce se numește omenie, democrație și relația omenească și respectul pentru drepturile omului, ceea ce este în Europa”.

Ambasadele UE acreditate în Republica Moldova au oferit vizitatorilor Orășelului European posibilitatea de a afla ce tradiții sunt în țările lor. De asemenea, participanții la sărbătoare au putut afla informații despre proiectele implementate în Moldova cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și al țărilor membre. fost În Orășelul European organizat de Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova au fost amenajate și spații pentru activități distractive și educative pentru copii.

Cetățenii au putut vizita și corturile Guvernului și Primăriei Chișinău, unde au putut să discute cu oficiali.

”Am discutat cu cetățenii despre Uniunea Europeană și despre beneficiile concrete pe care efortul nostru de-a construi Europa aici în Republica Moldova le vor aduce pentru ei. Am vorbit despre pensii decente, despre locuri de muncă, despre oportunități de dezvoltare”, Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Programul sărbătorii include și un concert cu participarea artiștilor din Moldova, Polonia și Ucraina.

În ajunul Zilei Europei, clădirea Parlamentului a fost iluminată în culorile drapelului UE.

În data de 20 octombrie, cetățenii moldoveni sunt așteptați la un referendum constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. De Ziua Europei, Ambasadorul UE în țara noastră, a îndemnat cetățenii moldoveni să participe la acest exercițiu electoral.

”Anul acesta are o semnificație specială pentru Moldova, deoarece veți avea prilejul de a vă exprima opinia în cadrul referendumului privind aderarea țării la Uniunea Europeană. Vă încurajăm să participați și să vă faceți auzite vocile, căci împreună construim calea spre un viitor mai luminos și mai european pentru Moldova. Ziua Europei este despre și pentru oameni”, Janis Mazeiks, ambasadorul UE în Republica Moldova.

Un sondaj realizat de Centrul de Investigații Sociologice și Marketing „CBS-Research”, la comanda Comunității pentru advocacy și politici publice „WatchDog.MD” arată că 56 % și-ar da votul pentru aderarea țării la Uniunea Europeană.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA