FOTO VIDEO Ninsoare abundentă în unele zone din România. Pe mai multe sectoare de drum se circulă în condiții de iarnă

În România, vremea a intrat într-un proces de răcire bruscă, iar temperaturile ”de vară” înregistrate în ultimele zile au coborât chiar și la pragul înghețului în unele zone, iar stratul de zăpadă a atins și 75 cm pe crestele munților.

În județul Cluj, au loc  acțiuni de deszăpezire.
„În cursul dimineţii zilei de miercuri, 17 aprilie, în urma căderilor de zăpadă și a temperaturilor negative înregistrate în ultimele 12 ore în zona de munte a județului, pe mai multe sectoare de drum se circulă în condiții de iarnă”, atenționează Consiliul Judeţean Cluj.
Se acţionează cu utilaje şi cu materiale antiderapante pentru combaterea fenomenului de polei în zonele unde se impune acest lucru.
În mediul online au fost publicate mai multe poze cu zăpada care a format un adevărat peisaj de iarnă autenitică în mijlocul primăverii.




O altă zonă unde ninsoarea și-a făcut apariția este județul Harghita. În localitatea Mădăraș și alte zone adiacente zăpada a acoperit pomii și florile aflate în floare, scrie agrointel.ro. Potrivit prognozei de specialitate, în săptămâna 22 – 29 aprilie temperaturile medii vor fi mai coborâte decât cele normale pentru acest interval în regiunile intracarpatice, dar mai ales în vestul și nord-vestul teritoriului, iar în rest vor fi în general apropiate de cele specifice.

Cod galben de vijelii şi averse torenţiale în Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei şi sud-estul Transilvaniei

Administraţia Naţională de Meteorologie a României a emis, miercuri, o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, care vizează zone din Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei şi sud-estul Transilvaniei.

Potrivit meteorologilor, în intervalul 17 aprilie, ora 10:00 – 18 aprilie, ora 10:00, local în aceste regiuni vor fi perioade cu intensificări de scurtă durată ale vântului, cu rafale în general de 60 – 70 km/h, vijelii, averse torenţiale, descărcări electrice şi pe alocuri grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 25 – 30 litri/mp şi izolat de peste 45 litri/mp. Totodată, ANM a publicat şi o informare de ploi şi descărcări electrice, valabilă de miercuri de la ora 10:00 până joi la ora 20:00, când temporar va ploua iar în jumătatea de sud-est a teritoriului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin averse, descărcări electrice, izolat grindină şi vijelii.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor fi local de 15…20 l/mp şi izolat de 30…40 l/mp. Vântul va avea local şi temporar intensificări cu viteze în general între 45 şi 55 km/h, miercuri (17 aprilie) cu precădere în sud-est, iar joi (18 aprilie) mai ales în sud, transmite digi24.ro.Pe crestele montane vor fi rafale de peste 70 km/h. Vremea se va răci în toată ţara, iar la altitudini de peste 1500 m vor fi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare.

Cod galben de inundaţii pentru râuri din şase judeţe

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis, ca urmare a precipitaţiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă din zona montană înaltă şi propagării, atenţionări Cod galben de viituri, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie, pentru râuri din şase judeţe ale ţării. Codul galben este valabil până miercuri, la ora 16:00, pe anumite sectoare de râuri din bazinele hidrografice Vişeu, Iza (judeţul Maramureş) şi Someşul Mare (judeţul Bistriţa Năsăud).

De asemenea, se vor afla sub Cod galben, miercuri, între orele 6:00-16:00, râuri din bazinele hidrografice Jiu (judeţul Gorj), Gilort (judeţul Gorj), Olt (judeţele Sibiu, Vâlcea şi Argeş) şi Olteţ (judeţele Gorj şi Vâlcea).

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA