Alte două cazuri de rujeolă, depistate la Chișinău pe parcursul săptămânii trecute

Săptămâna trecută, în Capitală, au fost confirmate alte  două cazuri de rujeolă în cadrul centrului de plasament pentru refugiați. Despre aceasta a anunțat Vladimir Bolocan, șeful adjunct al Direcției Asistență Medicală și Socială a CMC Chișinău.

„Este vorba de doi copii, unul în vârstă de 9 și altul de 10 ani. În total cumulativ  fiind  21 de cazuri. În rest, situația este sub control, alte focare noi nu au apărut, ceea ce înseamnă că populația din Chișinău se vaccinează și îi îndemnăm pe această cale să continue să se vaccineze”, a spus Vladimir Bolocan.

Reamintim că, acum o săptîmână, mai mulți copii dintr-o familie din Chișinău au fost internați la spital. La unul dintre ei a fost confirmată rujeola, ceilalți fiind suspectați că s-ar fi infectat. Ulterior, șefa Spitalului  Clinic Municipal de boli contagioase de copii, Ludmila Bîrca, a comunicat pentru ONE TV, că copiii  au fost extrenați.

Un alt focar se referea atunci la centrul de refugiați de pe strada Testemițanu 6, unde confirmate erau 13 cazuri, iar 10 erau suspecte.

Specialiștii de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică reamintește că rujeola este o infecție virală extrem de contagioasă, care poate duce la complicații grave, precum infecția urechii medii, laringită, bronșită, pneumonie, encefalită, meningoencefalită, panencefalită și chiar deces.

ANSP amintește că tratament specific pentru rujeolă nu există, dar boala poate fi prevenitp prin VACCINARE.

În Republica Moldova, sunt disponibile cantități suficiente de vaccin combinat contra rujeolei, oreionului, rubeolei. Vaccinul ROR utilizat în țară este precalificat de către Organizația Mondială a Sănătății. Vaccinarea se efectuează gratuit, la vârstele de 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. Părinții copiilor care nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, sunt îndemnați să se adreseze la instituțiile de asistență medicală primară, unde medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA