Sursa: theguardian.com

VIDEO Moscova marchează un deceniu de la anexarea Crimeii, act ilegal și nerecunoscut de majoritatea țărilor lumii

La 18 martie 2014, președintele rus Vladimir Putin împreună cu alți oficiali ruși au semnat un ,,tratat de admitere a Republicii Crimeea în Federația Rusă”. Documentul nu este recunoscut juridic internațional până acum și este catalogat de numeroase țări ca fiind ilegal.

Acum 10 ani, Vladimir Putin împreună cu președintele Consiliului de Miniștri din Crimeea, Serghei Aksyonov, președintele Consiliului de Stat din Crimeea, Vladimir Konstantinov, și șeful orașului Sevastopol, Alexei Chaly au semnat anexarea Crimeii la Rusia în baza așa-numitului referendum din zonă.

,,În inimile și mințile oamenilor, Crimeea a fost întotdeauna și rămâne o parte integrantă a Rusiei. Această convingere, bazată pe adevăr și dreptate, a fost de nezdruncinat, transmisă din generație în generație și atât timpul, cât și circumstanțele au fost neputincioase în fața ei”, a spus Putin în 2014.

Cu toate acestea, nici un tratat internațional nu recunoaște Crimeea ca parte a Federației Ruse. Mai mult, chiar președintele rus Vladimir Putin a fost întrebat în 2008 dacă Crimeea ar fi următoarea ,,țintă” după războiul cu Georgia, la care el a spus că Rusia recunoaște demult integritatea teritorială a Ucrainei și a calificat întrebarea drept ,,provocatoare”.

Între timp, în Piața Roșie are loc un concert pentru a sărbători victoria electorală a lui Putin și, totodată, aniversarea a zece ani de la anexarea Crimeei. Curios este evoluția ansamblului Radio Tapok, care a interpretat un cântec despre ,,străinul Vladislav, care a uzurpat puterea în timp ce Pozharsky conduce miliția la Moscova”.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA